HOBBYMANIE(5)

Sauna vás zbaví zdravotních neduhů

V sauně se teplota těla zvýší o půl stupně, což u člověka nastartuje imunitní systém. Tělo si vybuduje protilátky a stane se odolnější proti vnějším vlivům.  Pokud budete provozovat saunování pravidelně, z vašeho života zmizí rýma i kašel. Efekt „umělé horečky“ nejenže nastartuje váš imunitní systém, ale dostane rovněž z těla škodlivé látky ven.

Saunovací cyklus

Celý saunovací cyklus trvá hodinu až dvě, kdy střídáte přechody z tepla do zimy. Optimální teplota v prohřívárně je 75 stupňů Celsia ve výši jednoho metru. Na čím vyšší příčce sedíte, tím se vystavujete vyššímu teplu, které dosahuje až 100 stupňů Celsia. Když je tělo dostatečně prohřáté, přemístíte se ven. Můžete si dopřát lázeň v chladné vodě nebo ve sněhu, když to podmínky umožňují. Stačí ovšem  i pobyt na chladném vzduchu. Existují rovněž sauny, kde se nechodí na čerstvý vzduch, a vy se osvěžíte v bazénku s chladnou vodou v interiéru. V chladné vodní lázni byste si měli namočit také vlasy.

Při přechodu do zimy se dostaví pocit příjemného mrazení i horka, rozlévajícího se po celém těle. Když už ovšem začnete vnímat spíš chlad, vraťte se zpět do sauny. Cyklus se dá opakovat třikrát až čtyřikrát, zkušení „saunaři“ zvládnou i víc. První pobyt v prohřívárně trvá cca 8 minut, později se intervaly zkracují. Po lázni v sauně byste neměli pominout odpočinek v relaxační místnosti. Můžete si udělat pohodu v křesle nebo na lehátku, dostat tělo do klidu a aspoň hodinku regenerovat. Ideální pro období saunování je říjen až duben, existují ovšem i sauny s celoročním provozem.

Na co nezapomenout

Do sauny byste si vždycky měli vzít s sebou koupací obuv, toaletní potřeby, abyste do lázně vstupovali umytí a čistí, a dva ručníky, popř. prostěradlo. Na jeden si v prohřívárně sednete, druhý potřebujete na osušení po sprše a na zabalení. Také byste neměli zapomenout na župan, v němž můžete příjemně strávit čas relaxace.

Pitný režim

Před saunováním se doporučuje pít ( nikoliv však v nadměrném množství) zelené nebo bylinné čaje. Dostatek tekutin pak v teple lépe pomůže vyloučit z těla všechny škodliviny. Nic nezkazíte ani jedním pivem, ovšem pozor na alkohol. Ten vhodný rozhodně není. Během saunování i po něm tekutiny doplňujte, ideální jsou minerální vody. Také byste do sauny neměli vstupovat lační ani přejedení. Dejte si něco lehkého, abyste zbytečně nezatěžovali organismus.

Komu sauna neprospívá

Sauna rozhodně není vhodná pro lidi se zdravotními potížemi, které se dotýkají kardiovaskulárního systému, dýchacích cest či onemocnění kůže. Nedoporučuje se a ni v prvním trimestru těhotenství. Vzdávat se jí naopak nemusíte, máte-li problémy s tlakem. V prohřívárně byste však neměli zůstávat déle, než je zdrávo. V poslední době se stává trendem i saunování dětí.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář