HOBBYMANIE(5)

Sedm nejčastějších omylů a mýtů o klíšťatech a blechách u psů a koček

Vnější parazité ohrožují nejen naše mazlíčky, ale také nás samotné. Blechy, klíšťata, ale třeba i komáři jsou přenašeči nebezpečných chorob a často si neuvědomujeme, že se tyto nemoci snadno dostanou při kontaktu se psem nebo kočkou „pod kůži“ i nám. Důležitá je tedy důkladná prevence a v této souvislosti nepodléhání všeobecně rozšířeným omylům a mýtům. Které jsou nejčastější z nich?

Sedm nejčastějších omylů a mýtů

 1. To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou
Blecha se převážně řadí mezi druhově specifické parazity, kteří preferují psí či kočičí kůži. V momentě, kdy ale potřebuje potravu (krev), napadá i člověka. Tím, že psy a kočky chráníme přípravky proti těmto parazitům, chráníme tak i zdraví své.

2. Psa či kočku stačí chránit proti parazitům pouze v sezóně. Klíšťata a blechy přece přes zimu žádné nebezpečí pro zvíře nepředstavují
Není tomu tak, například u blech je riziko celoroční. Na zvířeti sice nacházíme pouze blechy dospělé, ty však produkují vajíčka, která ze zvířete vypadávají v jeho okolí. Mohou se tak uchytit doma na koberci, v autě, na sedačce. Z vajíčka se vylíhne larva, která se živí trusem dospělých blech, poté se zakuklí. A kukla může přežívat i více než 100 dní! Proto je zde celoroční nebezpečí infekce.

3. Psa či kočku jsme jednorázově odblešili a další opatření tedy nejsou nutná
Jedná se o jeden z velmi častých chybných úsudků. V momentě, kdy psa či kočku jednorázově odblešíme, zbavili jsme se parazitů pouze na omezený čas. V průběhu dalších týdnů a měsíců totiž postupně v okolním prostředí dochází k dovylíhnutí vývojových stádií blech. Za několik týdnů je tak zvíře opět zablešené a spolu s ním může být zamořen třeba i náš domov. Z tohoto důvodu je nutná kontinuální péče a prevence před blechami.

4. Mohu použít na psa i kočku stejné antiparazitikum? Přípravek bude působit na stejné parazity, u psa zabírá, tak by měl fungovat i u kočky
Ne vždy tomu tak je. Je třeba dávat si velký pozor na to, o jaký typ přípravku se jedná. Existují totiž antiparazitární přípravky, které jsou určeny pouze pro psy a pro kočky mohou být toxické. Současně jsou vyráběny přípravky, které pomohou od parazitů jak psovi, tak kočce.

5. Přípravky proti vnějším parazitům stačí použít až s prvními objevenými klíšťaty. Do té doby není nutné psa či kočku chránit
Naopak!  Použijeme-li přípravky až potom, co se klíšťata objeví, zbytečně zvyšujeme riziko přenosu infekčních onemocnění z těchto parazitů. Pravidelnou aplikací zajistíme u zvířete průběžnou ochranu. A omezíme i nutnost klíště odstraňovat, protože u přípravků s repelentním účinkem dokonce nedojde ani k jeho uchycení.

6. Naši kočku ani psa není třeba chránit proti parazitům, je jen doma
I psy a kočky, které chováme ve svých domovech a stali se nedílnou součástí naší rodiny, musíme chránit proti parazitům. Vajíčka blech na svém oděvu může přinést i samotný člověk chovající doma zvíře. I kočkám v domácnostech se může stát, že snědí například vajíčka červů. Ta mohou být schovaná v nepatrné hromádce půdy, kterou si přineseme domů na botách. Kočky velmi rády olizují různé předměty. Ty na sobě mohou nést právě stopy parazitů. Proto je důležité kočky i psy pravidelně ošetřovat proti vnějším parazitům a také je odčervovat alespoň 1 x za 3 měsíce. Přípravky určené k ochraně zvířat před vnitřními parazity je možné zakoupit nejen u veterinářů, ale také v lékárnách.

 

7. Vnější parazité (blechy, klíšťata a komáři) jsou pro zvířata pouze nepříjemní, ale žádné zdravotní riziko nepředstavují
Pozor, vnější parazité jsou jak pro zvíře, tak i pro člověka potenciálně velmi nebezpeční a toto riziko by chovatelé neměli podceňovat. Mezi onemocnění , přenášená klíšťaty patří například lymská borelióza, klíšťová encefalitida a babesióza. Blechy mohou přenášet vývojová stádia tasemnice a způsobovat alergie na bleší kousnutí. Komáři mohou u psů způsobovat podkožní dirofilariózu nebo srdeční dirofilariózu (tzv. srdeční červivost).

Jak tedy spolehlivě psa a kočku ochránit?

Nyní už je jasné, že rozhodně není radno si s nebezpečnými parazity zahrávat. O zdraví psa a kočky se pokoušejí 365 dní v roce a na majitelích je, aby svým domácím mazlíčkům poskytli spolehlivou ochranu.
Spolehlivým společníkem v boji proti klíšťatům a blechám může být inovativní obojek Foresto, který je revolučním spojením nových technologií, účinných látek a šetrné spolehlivé ochrany. Psy i kočky ochrání až po dobu 8 měsíců. Tento voděodolný a nezapáchající obojek je vhodný pro štěňata již od 7 týdnů věku a koťata od 10 týdnů věku. Díky jeho chytrému bezpečnostnímu systému uvolňování také nehrozí ani té nejdovádivější kočce žádné nebezpečí.
Ochrana před nebezpečnými vnitřními parazity (nejčastěji tasemnice a škrkavky) potom spočívá v odčervování. Aby byla ochrana účinná, musí odčervování, např. prostřednictvím tablet Drontal, probíhat především pravidelně alespoň jednou za tři měsíce. Štěňata vždy snadno odčervíte pomocí chutné odčervovací suspenze Drontal Junior. Dospělého psa parazitů zbaví ochucené tablety Drontal Plus flavour, které mu díky jejich masové příchuti budou i chutnat. Kočkám a koťatům jsou určeny speciální elipsoidní tablety Drontal.

Napsat komentář