HOBBYMANIE(5)

Sklízíme podzimní ovoce: Jak ho správně uskladnit

Po celé vegetační období jste se o vše dobře starali, a i teď potřebuje zralé ovoce určitou péči. Při jeho sklizni, skladování a zpracování, je zapotřebí dodržet některé hlavní zásady:

Hlavní zásady

  • sklízet plody v pravou chvíli – podtržené ovoce při uskladnění nikdy správně nedojde do konzumní zralosti a vy přijdete o jeho skvělou chuť a šťavnatost; přezrálé plody se brzy kazí, padají ze stromu, napadají je vosy a pak už jsou ke skladování nevhodné
  • skladuje tedy jen zdravé a nepoškozené ovoce, a to nejlépe podle jednotlivých odrůd
  • sklep před uskladněním ovoce předem dobře vydezinfikujte
  • máte-li úložné místo pro ovoce dostatečně prostorné, uchovávejte ovoce jen v jedné či dvou vrstvách, aby se plody od sebe vzájemně nekazily
  • důležité je udržování stálé teploty a vlhkost by se měla pohybovat kolem 75 % – je-li ve sklepě příliš sucho, plody seschnou a scvrknou se; při vysoké vlhkosti plesniví a hnijí

Jak se pozná správná sklizňová zralost? Když jdou plody i se stopkou lehce oddělit od větve;  nejvhodnější způsob je jemné „vykroucení“. Jestlipak víte, proč je slovo „se stopkou“ zdůrazněno? Je-li totiž stopka vytržena, mají do plodu volný přístup plísně a další infekce, takže i krásný zdravý plod se postupně začne kazit.  Do bedniček či lísek ukládejte ovoce opatrně, aby nebylo natlučené či jinak poškozené.

Výše byla již zmíněna i konzumní zralost – u podzimních odrůd je kolem vánoc a zimní druhy ovoce většinou vydrží až do jara.

Jablka

Ovoce, které nechcete či nemůžete uskladnit, je potřeba nějak zpracovat. Jsou to většinou jablka padaná, nebo ta naďobnutá od hmyzu. Dají se využít do moštů, dětské výživy, různých ovocných šťáv, anebo třeba do štrúdlu.

Jak připravit jablka, abyste je mohli v zimě bez práce použít do voňavého závinu? Nastrouhejte je, promíchejte s cukrem, špetkou perníkového koření a šťávou z citronu. Pak je „nacpěte“ do sklenic (nepřidávejte žádnou vodu), zavíčkujte a nechte projít varem tak, aby víčka „chytla“. Po vyjmutí sklenice obraťte víčkem dolů, aby se pořádně přisálo. No, a třeba na vánoční svátky sklenici jen otevřete a naplníte připravené těsto.

Z přebytků jablek můžete nechat vypálit skvělý calvados.

Hrušky

Se zpracováním hrušek je to velmi podobné jako s jablky. Přebytky a méně kvalitní plody odvezte do palírny na výrobu hruškovice. Při sterilování ve sklenicích hruškám oloupejte slupku, přidejte cukr, 1 malý hřebíček a nahoru položte plátek citronu – pro chuť, ale především pro zachování světlé a jednotné barvy ovoce. Dolijte vodu a zavařte. Nevařte hrušky příliš do měkka, získáte tak vynikající kompoty. Jé, a jaké jsou z nich výborné sladké knedlíky!

Švestky

Ty se většinou dlouho neskladují, a proto jich co nejvíce zpracujte. O tom hlavním je zbytečné si povídat – když jsou švestky, měla by být slivovice.

Dále je výborný švestkový kompot – ať už s peckami, anebo bez nich. Pokud budete chtít zavařené švestky později použít na koláč nebo do knedlíků, rozpulte je, odpeckujte a narovnejte hustě do sklenice, dužinou dolů. Lehce proslaďte a bez použití vody zavařte. A kdo má rád, tak nezapomene uvařit švestková povidla. A nějak tak podobně naložte i s blumami a mirabelkami.

Náš tip: zkuste v elektrické sušičce nasušit z jablek a hrušek takzvané „křížaly“, které naše babičky a prababičky připravovaly ještě v troubách starých sporáků. Křížaly jsou velmi chutné – ty z hrušek možná až moc sladké –  a tak by mohly vašim dětem, a koneckonců i vám, nahradit kupované sladkosti.

Napsat komentář