HOBBYMANIE(5)

Sníh nesníh, zahrádkář ani v zimě nespí

Zahrada možná spí, ale vláda paní Zimy může nadělat i více škody než užitku. Zatímco přiměřená vrstva sněhové pokrývky chrání rostliny před chladem a dává jim vláhu, větší tíha sněhu už může lámat větve a koruny stromů. Proto je potřeba dění v zahradě pravidelně sledovat.

Ochrana před mrazem a škůdci

Proti mrazům chráníme v zimě záhony s květinami chvojím, použít můžeme i netkanou textilii. Na bylinky nebo jahodové záhony se hodí také sláma. Při oblevě nezapomínáme ochranu odstranit, jinak se rostliny zapařují. Vše zase vracíme na místo, když vyšší teploty skončí. Textilie rovněž poslouží jako ochrana kmene stromů či keřů rybízu kvůli ptákům, kteří by mohli vyklovat jejich pupeny. Skalničkám většinou stačí sněhová pokrývka a nijak jim neublíží.

Kontrolujeme záhony i uskladněné cibuloviny,  hlízy, ovoce a zeleninu

V lednu pravidelně kontrolujeme, zda nedošlo k porušení zimních zábalů. V období tání odkryjeme trvalky a prohlédneme je, jestli už nemají vytažené krčky. Jelikož jejich čas přichází až v březnu a dubnu, přitlačíme je zpátky do půdy. Příležitostně také zjistíme, zda máme stále dobře nakopčené růže. Kontrolou by měly projít rovněž opory a úvazky u mladých výsadeb.

U uložených cibulovin a hlíz mečíků či jiřinek dbáme na to, aby nechytily plíseň. Pokud se tak stane, očistíme je a uložíme na sušším místě s dostatečným prouděním vzduchu. Stejně by naší pozornosti neměla ujít skladovaná zelenina, ovoce a brambory. Zdroj nákazy odstraníme, abychom zabránili šíření, a zkažené kusy vyhodíme. Nahnilé hlízy spálíme. Kontrolujeme také přezimovávané pelargonie, fuchsie, durmany a další rostliny.

Oklepáváme sníh ze stromů

Při sněhové nadílce pravidelně oklepáváme sníh ze stromů. Ozdobné jehličnany by se mohly pod jeho vyšší váhou polámat. Doporučuje se také koruny stromů předem svázat. Mrtvé a nemocné dřeviny ze zahrady odstraníme. Rovněž zbavíme ovocné stromy zplesnivělých plodů, které samy neopadaly, aby se na jaře nestaly zdrojem infekce. Mrazem způsobené praskliny v kůře stromů zatřeme štěpařským voskem.

Dobroty pro ptáky a zvířata z okolních luk a strání

Pokud se chceme vyhnout nevítaným návštěvám z lesa, kromě ochrany kmenů stromů zkontrolujeme plot a případné díry v něm opravíme. Mějme však na mysli, že i pro zvířata z okolních lesů a luk je zima těžká. Když jim navíc nachystáme krmení kousek od naší zahrady, zmizí důvod, proč by měli přihupkat až k nám. Kromě jablíček je skvěle pohostíme suchou trávou, košťály zelí či větvičkami z ostříhaných keřů. V zimních měsících, zvláště v silných mrazech, sypeme ptáčkům. Jako potrava pro ptactvo se hodí olejnatá semena, vločky či nesolený lůj. Pečivo vybíráme pouze nesolené a nekynuté. Vyčistíme ptačí budky a odstraníme z nich stará hnízda.

Pár rad na závěr

Nikdy nechodíme po zmrzlém trávníku, abychom neponičili stébla. Máme-li na zahradě okrasné jezírko, při jeho zamrznutí vytváříme v ledu díry. Ryby získají dostatek kyslíku a voda se nebude kazit.

V jižnějších oblastech můžeme při teplotách kolem nuly zmlazovat a sestřihávat živé ploty. Samostatnou kapitolu pak tvoří odstraňování borky, prořezávání stromů a řezání roubů, úkony, jimž se budeme věnovat v další článku.

Autorka: Vanda Filipová

 

 

Napsat komentář