HOBBYMANIE(5)

Ananasové orgie (II.): Tentokrát přibereme do hry chutí banán

Změnu světlé barvy na tmavou má u vymíchaného těsta na svědomí hnědý cukr v kombinaci s ořechy a především ovocnou složkou, která v něm v průběhu pečení nastartuje silný oxidační proces. Výsledkem této reakce je buchta pěkně kakaově hnědá, ačkoli tuto pochutinu vůbec neobsahuje. A navíc je příjemně oříšková, šťavnatá a chutná, což ještě podtrhne kombinace s náplní s vařeným základem ochuceným opět banány.
Není tedy divu, že se krém, kterým je povrch moučníku upravený, vyznačuje velmi jednouchým složením. Přes to je poměrně originální: Tvoří je měkké máslo utřené, případně vyšlehané s moučkovým cukrem, do kterého se zvolna vmíchá měkký bílý tvaroh s trochou citrónové šťávy. V této fázi již krém v žádném případě nešlehejte, ale pouze lehce míchejte, jinak nevratně zřídne!
Jaký tvar dortu dáte, je samozřejmě na vás. Čtverec je obzvlášť vhodný, protože není příliš častý. Jednoduše dekorovanou „buchtu“ lze navíc snadno rozdělit na 9 řezů ve tvaru kostek.

Náš tip:
Efektní ananasové květy získáte s čerstvého oloupaného plodu (musí být celý včetně středu), který rozdělíte v nářezovém stroji napříč na velmi tenké plátky. Každý uložte na obrácenou kovovou formičku na muffin (použili jsme celé plato) a v mírně vyhřáté troubě (cca 40 až 50 °C) všechny usušte.
Recept na ananasový dort s banánovým krémem:
225 g hladké mouky » špetka mleté skořice » 1 lžička jedlé sody » 1 lžička kypřicího prášku do pečiva » 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů » 3 vejce » 230 g hnědého cukru » 125 ml oleje » 2 banány » 200 g drceného ananasu (kompotovaný nebo čerstvý) » ananasová šťáva (dle potřeby); náplň: 1 lžíce kukuřičného škrobu » 1 lžíce hnědého cukru » 250 ml mléka » 2 banány » 1 lžíce citrónové šťávy » 125 g másla; krém na potření: 40 g másla » 150 g měkkého moučkového cukru » 150 g měkkého tvarohu » 1 lžíce citrónové šťávy

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte se skořicí, sodou, „prdopečem“ a sekanými ořechy. Zvlášť vypracujte šlehačem vejce s cukrem, zašlehejte do pěny olej a přilijte ji k sypké směsi. Dále přidejte rozmělněné banány, drcený ananas včetně šťávy (dle potřeby) a vše promíchejte.
Těsto nalijte do čtvercové formy cca 20 x 20 cm s papírem na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 50 minut). Zchladlý 1x prokrojte. Zároveň připravte náplň: Škrob promíchejte v rendlíku na plotně s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svařte. Do chladnoucího pudinku vmíchejte rozmělněné banány zakapané „citrónovkou“ a nechte vše pod fólií vychladnout. Hmotu pak zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla.
Veškerou náplň rozetřete na spodní plát a přiklopte ji druhým. Korpus pak potřete krémem, jehož základ tvoří měkké máslo utřené krátce s moučkovým cukrem. Dále do něj vmíchejte tvaroh (nesmí zřídnout!) a citrónovou šťávou. Hladce potřený a v chladu ztuhlý dort nakonec ozdobte sušenými ananasovými květy.

 

 

 

Napsat komentář