HOBBYMANIE(5)

Vyrážíte v zimě na hory? Nezapomeňte helmu a kvalitní chrániče

Na co byste kromě odborně seřízeného vázání měli určitě myslet? Jen „vystajlovaná“ lyžařská kombinéza a sportovní outfit dnes už vzhledem k přeplněným svahům lyžařům rozhodně nestačí. K základní výbavě neodmyslitelně patří především kvalitní helma. Nešetřete a pořiďte si také chrániče kolen, kloubů rukou, pánve a páteře.

Pravidlo č. 1: odborně seřízené vázání

Ještě než vyrazíte na hory, nechte si seřídit v lyžařském servisu vázání vašich lyží. Správně totiž funguje jedině tehdy, pokud vyhazuje nejen ve špičce, ale i na patě. A to do všech směrů. Rozhodně se do dotahování vázání nepouštějte sami bez odborné pomoci. Pokud totiž podceníte tuto základní věc, riskujete, že si při pádu přetrháte vazy v kolenou nebo pohmoždíte kyčel.

Pravidlo č. 2: kvalitní helma je základ

Dnes už snad na svahu nepotkáte nikoho, kdo by si hlavu nechránil bezpečnostní lyžařskou helmou. Lyžování je sice atraktivní sport, ale občas dokáže být i pěkně nebezpečný.  Kvalitní a funkční helma umí ochránit před vážným poraněním mozku při pádu nebo při nárazu, kdy hrozí riziko trvalých zdravotních následků. Při výběru však pamatujte na to, že helma musí především dobře sedět, aby mohla ochránit hlavu po celém obvodu – tedy i bradu a uši.

Velikost helmy zjistíte krejčovským metrem

U kvalitní helmy oceníte nastavitelnou velikost. Také řemínek pod bradou by se neměl samovolně povolovat. Velmi příjemné bývá i její zateplení. Dražší modely mají např. ergonomicky tvarované klapky na uši či panoramatický štít s úpravou proti zamlžení. Patříte-li k náročnějším lyžařům, určitě zainvestujte do helmy, která je lehká a odolná proti poškrabání povrchu. Fajnšmekři určitě ocení vyjímatelné vnitřní polstrování, jež se dá pohodlně vyprat v pračce. Ke zjištění vaší velikosti dobře poslouží krejčovský metr.

Pravidlo č. 3: na sjezdovku s chráničem páteře

Kvalitní helma je sice základ, ale ani ona nezabrání úrazům páteře a ledvin při prudkém nárazu. Pořiďte si proto páteřní pás. Ocení jej nejen sjezdoví lyžaři, ale i milovníci snowboardu. Tzv. „páteřák“ by neměl zasahovat na krk a ani by neměl být zasunutý v kalhotách, protože se při rotaci trupu pohybuje. Má být pohodlný a chránit přesně ty části těla, na něž je určen. U dospělého člověka končí asi 10 cm nad kostrčí. Na použitém materiálu závisí jeho cena. Pohybuje se zhruba od tisíce korun až do několika tisíc.

Chraňte také kolena, klíční kosti a klouby na rukou

Zejména u snowboardingu se podle odborníků vyplatí investovat do kvalitních chráničů kolen. Při prudkém pádu může totiž dojít k přetrhání kolenních vazů. Některé protektory navíc brání i zranění klíčních kostí a hrudního koše či kloubů rukou. V obchodech jsou dnes běžně k dostání. Jestliže první sníh vyhlížíte už od podzimu a každou volnou chvilku trávíte na horách, určitě si za komfort a bezpečí připlaťte.

 Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář