HOBBYMANIE(5)

Sváteční hodování: Co vašemu pejskovi dát a co nesmí

Co mu tedy určitě nedávat a čím svému hafíkovi naopak uděláme radost? Na to jsme se zeptali Jana Nováka, výživového specialisty značky Fitmin:

Čokoládové produkty: Čokoláda patří mezi nejnevhodnější potraviny pro psa vůbec. „Obsahuje totiž látky, které se z těla zvířat vylučují až devětkrát pomaleji než u člověka, ohrožují funkčnost slinivky a může docházet k poruchám srdečního rytmu,“říká Jan Novák. O čokoládový adventní kalendář ani jiné dobroty, obsahující kakao, se proto se svým psem rozhodně nedělte!
Rozinky a hroznové víno:  Pokud máte na svátečním stole hrozny nebo sladkosti, obsahující rozinky, určitě pejskovi  nic z toho nedávejte!  Jejich pozření vyvolává rychlé selhání ledvin a u citlivějších jedinců vede k úmrtí. Vědci dosud nezjistili, kteří psi jsou „citlivější“, takže to u toho svého opravdu raději nezkoumejte!
Dorty a zákusky: Ty kupované jejich výrobci často přislazují xilitolem. Je to levnější, jenže psovi tato látka stimuluje slinivku natolik, že ta „vyrobí“ takové množství inzulínu, až pes zkolabuje.
Sůl pejskovi nesvědčí!  Slaných pokrmů bývá plný sváteční stůl, ale psovi je skutečně nepodávejte. Sůl je pro psy ve velmi malém množství nezbytná, ale ve větším toxická. „Může zapříčinit především potíže s ledvinami nebo poškodit zvířeti mozek. Nadměrné množství může vést až k otravě, která je zrádná, protože příznaky se mohou projevit až za 1–2 dny po konzumaci,“ poukazuje na další nesprávnosti ve výživě Jan Novák ze značky Fitmin.
Zbylé vaječné bílky z pečení cukroví? Také ne!
Stane se, že vám zbudou syrové vaječné bílky z přípravy cukroví, pro které nemáte další využití. „Ve snaze spojit příjemné s užitečným a dopřát psovi něco dobrého však můžete v případě bílků udělat chybu. Syrové vaječné bílky jsou pro psy nevhodné, obsahují látku avidin, který zapříčiňuje úbytek vitaminu B,“ dodává Jan Novák. Pokud tedy dáváte psovi syrové vajíčko, určitě by se mělo jednat spíše o žloutek. Bílky jsou pro psa mnohem vhodnější uvařené.

Náš tip: Na čem si pejsek opravdu pochutná a ještě mu to prospěje

Pokud chcete svému mazlíčkovi udělat radost, nadělte mu pod vánoční stromeček dobrůtky, vyvinuté právě pro psy. Nejenže mu budou chutnat, ale navíc prospějí jeho zdraví. Vybrali jsme pro vás několik tipů z nabídky české firmy Fitmin. Ta je jednou z mála značek v Evropě, která využívá technologii pro přidání čerstvého masa do granulí. Používá se tzv. strojově vykostěné maso vysoké kvality, které je využíváno také v potravinářství.
Fitmin For Life DOG MENU MEAT MIX: Masová vanička obsahuje celých 97% poctivého masa a je zcela přírodním produktem bez přidaných barviv, konzervantů a aromat. Voňavá kombinace hovězího, kuřecího a vepřového masa spolu s pestrou směsí mrkve, hrášku a fazolových lusků potěší i ty největší psí labužníky. Produkt navíc neobsahuje sóju ani jiné GMO.
Fitmin For Life DOG WELL DONE CHICKEN+COD STICK: Pro psy nejen v zátěži jsou zcela určitě skvělou volbou pamlsky Fitmin For Life v podobě plátků tresky obalené kuřecím masem a sezamovým semínkem. Mix tří dobrot slouží jako chutná odměna. Tato lahůdka zároveň přispívá ke zlepšení funkce nervové soustavy.
Fitmin For Life Train & Play all Leeds: Pod stromečkem psy potěší i poloměkká výcviková pochoutka Fitmin For Life, která je vhodná pro psy všech plemen. Výborně chutná, protože obsahuje vysoký podíl masa, a zároveň díky obsahu DHA podporuje učení. Psí mazlík navíc při vaší společné aktivitě nemusí poloměkký pamlsek dlouho kousat a je rychle připraven na další práci. Krabice obsahuje 14 praktických balení. Jedno balení do kapsy s účelným obalem postačí na jeden trénink. Po skončení procházky nebo výcviku prázdný sáček jednoduše vyhodíte.

Foto: Pixabay.com a Fitmin

Napsat komentář