HOBBYMANIE(5)

Tajemství úspěchů ibiškové královny? Se svými květinami rozmlouvá!

Svůj první červený ibišek dostala Marie Lehocká k 30. narozeninám. Jeho květy jí učarovaly natolik, že začala pátrat po dalších barevných variacích. I to jí bylo málo, pustila se proto do šlechtění a dnes, po více než 30 letech, už má ve svém varnsdorfském domě 56 druhů! Chcete mít také tak krásné květy? Pak se řiďte jejími radami:

1) Kupujeme ibišek: Pozor na mšice!

Moje zkušenosti s nakupováním v zahradnictví nejsou dobré. Většinou, když donesu květinu domů, najdu na poupatech mšice. První, co udělám,  když květinu rozbalím je, že jde pod sprchu. Sprchuji ji vlažnou vodou,nechám oschnout a pak použiji postřik proti savému a létajícímu hmyzu. Když nakupuji v zimě,tak rostlinu nevybaluji! Nechám jí stát zabalenou v chladné místnosti do druhého dne. Někdy se stane, že opadají poupata, ale to je normální.

2) Postavte květinu na slunné místo

Ibišek postavte na místo, kde je hodně světla, pokud možno přímo na parapet. Aby vykvetl, potřebuje minimálně 3 hodiny denně slunce. Jestli pěstujete ibišek na místě, kam slunce nedosáhne, prostě nepokvete! A když přece jenom, tak jeho květy nejsou dostatečně vybarvené. Pozor ale na polední úpal, ibišek raději přistiňte!

3) Pravidelně hnojte a zalévejte, ale pozor na průvan!

Rostlina potřebuje pravidelný přísun živin a vody. Zalévejte ji 2x – 3x týdně, ale pozor na přelití! Nesnáší přemokřenou zeminu, hrozí i hniloba kořenů. Ibišek přihnojujte v zimním období 1x za 3 týdny. V létě pak každý týden.
Nevystavujte svou květinu chladu a průvanu, nesnáší to. V zimním období dávejte pozor, aby na ibišky, stojící na parapetu, netáhlo z okna.  Voda a chlad neprospívají kořenům! Ideální teploty pro pěstování ibišků: V zimě by neměly spadnout pod 15 stupňů Celsia, v létě jim dělá moc dobře teplota do 25 stupňů.

4) Ibišky pravidelně kontrolujte a přesazujte

Vyplatí se pravidelně kontrolovat, jestli nejsou květiny napadeny škůdci.Pozor dávejte hlavně na svilušku! Ta na první pohled není vidět a.dokáže ibišek hodně rychle zlikvidovat. Použijte  k tomu určené postřiky, dodržujte ale dávkování a interval postřiků podle návodu. Sbírejte také spadlé listy a květy , nakypřete občas zeminu v květináči. Ibišky také pravidelně přesazujte – květináč ale smí být vždy jen o jedno číslo větší, než předchozí!

5) Kdy rostlinu stříhat a tvarovat?

Stříhání a tvarování ibišků můžete provádět po celý rok. Jarní sestřih podpoří rostlinu v růstu nových větví a tím i v bohatším kvetení. Odstřižené větve můžete použít k dalšímu množení Ibišků zelenými řízky.

A rada na závěr:

Já svým ibiškům každý den promlouvám do jejich dušičky. Když obdivuji ráno poupě , které se rozvíjí, tak ibišek chválím za to, jak se snažil, aby z něj byl takový krasavec. Pokud ale chřadne, tak mu zase domlouvám, aby to nevzdával a s mojí pomocí se vzpamatoval…

Výzva: Pochlubte se svým koníčkem!
Máte také zajímavého koníčka? Sbíráte, chováte nebo pěstujete něco neobvyklého? Pochlubte se čtenářům Hobbymanie.tv! Napište svůj příběh a spolu s fotografiemi ho pošlete na adresu redakce@hobbymanie.tv.

Napsat komentář