HOBBYMANIE(5)

Umělé květiny jsou k ničemu! Zkuste raději ozdobit vrbové proutky

06Paní Zdeňka Hanzelková už sice není mezi námi, ale její umění udělat z obyčejných vrbových proutků nádherné kytice by nemělo upadnout v zapomnění. Pojďme se to tedy naučit podle jejího návodu…

Stačí ostrý štěpařský nůž

Pravda je, že tento způsob zdobení vrbových proutků je znám už po staletí. Používali ho lidé v době, kdy ještě venku nebyly žádné květiny a chtěli těmito krásnými „kyticemi“ přivolat tak toužebně očekávané jaro.

Jak na to? Je to jednoduché: Nejprve se vydejte pro vrbové proutí. Delší proutky po celé délce nejprve ozdobíte v pravidelných rozestupech vždy několika zářezy ostrým štěpařským nožem. Stejně dlouhé jazýčky pak odkloníte směrem ven. Záleží jen na síle proutků, kolik jich v každém prstenci vytvoříte.

Dejte ovšem pozor, abyste proutek postupným obřezáváním příliš neoslabili, snadno se potom zlomí. Myslete také na to, že nejsnadnější je práce s proutím čerstvě nařezaným; jakmile zaschne, budou kůra i dřevo houževnatější a vás bude víc bolet ruka, ve které držíte nůž. To platí především tehdy, odřezáváte-li z prutu jednotlivé kvítky, u kterých dělí palec od konce zářezů jen asi centimetr měkkého materiálu. Jednotlivé „kvítky“ pak můžete připevnit na trnkovou větev.

Napsat komentář