HOBBYMANIE(5)

Zapomeňte na polotovary, ochutnejte rybí smažené knedlíčky!

Jsou opravdu výborné – skvěle chutnají se špenátem (čerstvý listový je výhodou), ale uzobávat je můžete i samotné jako elegantní chuťovky.

Pravda, vaření ryby a vybírání kostí zabere trochu víc práce než pouhé smažení kupovaného polotovaru, ale výsledná chuť za to opravdu stojí. Použít můžete klasickou českou sladkovodní rybu jako je například kapr, ale pokud se nechcete příliš zdržovat s kostmi, potom ideální je obyčejné filé.
Kousky z připravené hmoty pak tvarujte postupně jeden za druhým, protože nedrží dlouho tvar. Než je ale vhodíte do rozpáleného oleje, nezapomeňte každý oválet ve škrobové moučce.
Díky tomu bude jejich povrch po usmažení krásně zlatavý a křupavý. Pěkně ovšem vyhlížejí tyto krokety i rozkrojené; může za to zelená naťová cibule, která jim dodá rovněž na chuti a vůni.

Recept na rybí knedlíčky se špenátem:
500 g rybích filetů, 1 citrón, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 bílek, 1 lžíce oleje, 3 lžíce jemné škrobové moučky, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru (může být sušený mletý), sůl dle chuti; příloha: 500 g mraženého špenátu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 vejce, sůl, černý mletý pepř; na ozdobu: 1 kapie

Jak na to krok za krokem:

Rybí maso uvařte v osolené vodě a zbavte je kostí. V misce je rozmělněte vidličkou, zakapejte citrónem, přidejte drcený česnek, jemně sekanou cibuli (můžete ji dopředu orestovat na másle), strouhaný zázvor, 1 lžíci škrobové moučky, bílek, 1 lžíci oleje, sůl dle chuti a vidličkou vše promíchejte.
Z vypracované hmoty tvarujte malé knedlíčky, obalte je ve zbylé škrobové moučce a na pánvi je smažte v oleji dozlatova. Zvlášť osmahněte na 2 lžících oleje další sekanou cibuli, přidejte hladkou mouku a vytvořte zásmažku.
Dále přidejte rozmrzlý špenát, osolte ho, opepřete a zahustěte ho za stálého míchání vejcem, případně trochu sladké smetany. Špenátovou hmotu naložte na talíře, uložte na ni rybí knedlíčky a porce dozdobte proužky kapie. Podávejte nejlépe s bramborem.

Náš tip:
Aby se na povrchu vytvořila křupavá zlatá kůrčička, je třeba krokety obalit před smažením ve škrobové moučce. Rybí knedlíčky můžete podávat jako hlavní pokrm se špenátem a opečeným bramborem, ale použít se dají i jako vložka do rybí polévky.

Napsat komentář