HOBBYMANIE(5)

Únor na zahradě: Věřte nevěřte, čeká nás spousta práce!

Pokud jste tak již neučinili, na prořez ovocných stromů mnoho času nezbývá. Pokud chcete, aby se řez dobře a rychle zhojil, je tak třeba učinit nejpozději 6 až 8 týdnů před začátkem rašení. Když začnete později, kdy už do větví začne proudit míza, budete mít na mladších stromcích slabší výhonky a starší stromy můžete pozdním řezem zeslabit natolik, že se z takového „pouštění žilou“ budou jen těžko zotavovat.

Stejně důležité je i prosvětlení angreštu a rybízu. Řez do starého dřeva ale ukončete do poloviny února, pak už do větví začne proudit míza. Keříkovému rybízu seřízněte loňské hlavní výhony o třetinu, kmínkovému pak o polovinu a více. Stromkovým angreštům zkraťte všechny postranní výhony na 2-3 centimetry.

Připravte si pařeniště, hlídejte stálezelené keře a trvalky

Pokud máte pařeniště, přišel čas ho připravit na příští sezónu. Silnou vrstvu listí, hnoje, popř. mulčovací kůry napěchujte k bočním stěnám a v menší vrstvě na střed.  Uvnitř pařeniště potom přidejte na upěchovaný základ promrzlou pěstební zeminu. Pařeniště zakryjte okny, polystyrenovými deskami, slaměnými rohožemi nebo jutou a nechte ho prohřívat po dobu asi tří týdnů.

I v únoru platí, že musíte hlídat stálezelené keře a trvalky. Pokud mrzne a zároveň vydatně svít slunce, pak je třeba rostliny přistínit. Jinak by mohlo dojít k příliš velkému odpařování vody z listí. Stačí lehké zakrytí rákosovou rohoží, jutou, chvojím nebo bílou (!) netkanou textilií. Když nemrzne, nezapomeňte rostliny zalévat, ale jen do té míry, aby půda všechnu vodu přijala.

Napsat komentář