HOBBYMANIE(5)

Neznámé recepty: Kapsa z listového těsta s překvapením

Tato úprava není u nás příliš známá a zkusil ji jen málokdo. Můžete si být ale jistí, že překvapí. Myslete jen na to, že je třeba použít maso, které nevyžaduje příliš náročnou tepelnou úpravu. Navrch musí zůstat pěkně šťavnaté.
Ideální je tedy krůtí a kuřecí, použít lze rovněž vepřové. Ovšem v první fázi přípravy je restujte na pánvi raději o něco déle. Pro zajímavější chuť i lepší optický efekt můžete k masu ještě přidat po plátku šunky a tvrdého sýra (eidam), vhodné jsou různé náplně (tzv. fáše), například sýrová, houbová, zeleninová či kombinovaná. A vůbec nic nezkazíte, když na maso položíte před zaklopením vrchním plátkem listového těsta plátek červeného rajčete.
Také uzavírání samotné kapsy má svá pravidla (viz postup) a vyhrát si můžete i s omáčkou, jíž se každý kousek po upečení na talířích přelije. Šafránová na bázi bešamelu je jen jedno z mnoha řešení; výborná je také brokolicová či další. A do hry můžete zapojit jako přílohu také zeleninu, nejlépe sezónní z vlastní zahrady, případně konzervovanou. Možností se nabízí mnoho.

Recept na krůtí maso v listovém těstu:
150 g krůtích prsou » sůl, pepř » 2 lžíce oleje a oříšek másla na smažení » 4 plátky listového těsta (10 x 10 cm) » 1 vejce » 2 plátky šunky nebo šunkového salámu; šafránová omáčka: 50 g másla » 1 lžíce hladké mouky » 150 ml smetany » špetka pravého šafránu nebo kurkumy » sůl

Jak na to?

Filety z krůtích prsou naklepejte, osolte, opepřete a orestujte na pánvi s rozehřátým olejem a kouskem másla. Měkké maso odložte na talíř s papírovým ubrouskem. Připravte si 4 plátky mraženého listového těsta (případně čerstvého), okraje spodních dvou potřete rozšlehaným vejcem, uložte na ně orestovaná prsa, přidejte plátek šunky a sýra, přiložte vrchní čtverec listového těsta a vidličkou okraje pečlivě přitiskněte.
Povrch každé kapsy potřete na plechu s pečicím papírem zbytkem rozšlehaného vejce a na několika místech jej propíchněte vidličkou.
Kapsy pečte ve vyhřáté trouby dorůžova. Připravte si šafránovou omáčku: Na rozehřátém másle zpěňte mouku, jíšku zalijte smetanou, přidejte kurkumu nebo šafrán a metličkou vše vyšlehejte dohladka. Omáčku podle chuti přisolte, přidejte jemně sekanou pažitku a upečené kapsy jí na talířích polijte. Podávejte je jako lehkou letní večeři, případně jako dezert k vínu.

Napsat komentář