HOBBYMANIE(5)

Váš domov zútulní závěsy

Závěsy pokoj nejen zútulní, ale také udrží teplo. Navíc pomohou s odhlučněním a zlepší akustiku každého bytového prostoru. Stačí jen doladit dekorativní textilie do stylu zařízení, doplňků a barev s ostatním vybavením. A nemusí vás to stát ani balík peněz!

Správná barva, materiál a délka

Vše by mělo v interiéru dokonale ladit. Pokud jste se právě rozhodli koupit si do bytu závěsy, řiďte se designem vašich záclon. Dodržte pravidlo, že závěs má být vždy delší než záclona a neměl by s ní tvořit nesourodou dvojici ve stylu „každý pes jiná ves“. Např. k bohatě vzorované zácloně rozhodně nepořizujte károvaný závěs. Pozor dejte také na délku závěsů a jejich tloušťku. Protože často bývají vyrobené ze silnějších a hutných materiálů, mohly by zabránit cirkulaci teplého vzduchu od radiátorů. Lehčí materiály volte do oken, u nichž preferujete pěkný výhled a nebazírujete na tom, aby závěsy dokonale stínily při zatažení. V ložnici, jejíž okna ústí do ulice, odkud vás celou noc obtěžuje pouliční osvětlení, se naopak zaměřte na zatemňovací závěsy, propouštějící méně světla.

Tmavá dodá nádech luxusu

Tmavé či sytě barevné odstíny dodají interiéru nádech luxusu, který ve večerních hodinách ještě vyšperkuje světlo lampičky nebo závěsný lustr. Těžké reprezentativní závěsy se dobře vyjímají v žinylkovém provedení s vlisovaným vzorem. Jednobarevné látky se zase hodí do moderních, minimalističtějších interiérů. Když závěsy v místnosti doplníte i dalším prvkem stejné barvy nebo látky, získáte krásně vyladěný prostor, kde se bude každý cítit uvolněně. Lehký závěs lze umístit i ke schodišti nebo tam, kde potřebujete oddělit různé části prostoru.

Garnýž nebo obyčejný tunýlek?

Uchycení závěsů promyslete předem už při koupi již hotového výrobku nebo látky na jejich ušití. Zvažte, zda vám postačí obyčejný tunýlek, do něhož závěs upevníte přes kovová očka či kroužky, anebo vzhledem k hmotnosti látky zvolíte raději pořádnou garnýž. Na trhu máte k výběru nepřeberné množství typů – kované, nerezové, dřevěné i plastové, stranou nezůstávají ani nejrůznější kolejnicové systémy. Závěsy po uchycení nechte volně splývat podél oken nebo použijte dekorativní sponu k jejich stažení uprostřed.

Nezapomeňte na polštářky a přehozy

Vlastníte elegantní sofa? Oživte ho čalouněním z příjemné textilie – třeba s květinovým vzorem, patřícím mezi non-stop evergreeny. Nezapomeňte ani na přehozy a dekorativní polštáře na sedačku, pohovku či křesla. Kreativitu a fantazii směle zapojte také při nákupu ubrusů nebo dělících paravánů. V obchodech se naskýtá pestrá paleta originálních vzorů, barev i bytových látek. Spíše než trendy se vždy řiďte vlastní intuicí a tím, abyste se doma cítili příjemně.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář