HOBBYMANIE(5)

Včely vymírají. Nahradí je na zahradách čmeláci?

Včely však čelí novodobé katastrofě, kterou je masové vymírání, za které je zodpovědný zejména člověk. Hmyz všeobecně považujeme za odolný, ale včely jsou křehká stvoření, která jsou velmi náchylná na změny ve svém prostředí. Kvůli používání chemických prostředků v zemědělství, měnícímu se klimatu, které s sebou v letním období přináší dlouhotrvající vysoké teploty s nedostatkem srážek, a včelím epidemiím včelstva ubývá. Veterinární opatření nedovolují, v případě výskytu včelího moru, včelstva přesouvat, takže se dnes vyskytují oblasti, kde je včel jen minimum nebo nejsou vůbec žádné. Díky tomu je potřeba řešit otázku, zda včely vůbec někdo dokáže nahradit.

A co čmelák?

Čmeláci patří do skupiny opylujícího hmyzu. Jsou nejen odolní, ale i pracovití. Jedna čmeláčí dělnice zvládne denně navštívit až 2 000 květů a dokáže nahradit asi stovku včelích dělnic. Bez aktivity čmeláčích dělnic by celá řada rostlin nevytvořila semena a plody. Čmeláci, oproti včelám, zůstávají na místech zdrojů jakékoli pastvy ve svém okolí a nepřesouvají se za „lepším zdrojem“, jako je tomu u včel.
Čmeláci mohou opylovat nejen rostliny na našich zahrádkách, ale lze je využít i na plantážích ovocných stromů, které vykvétají brzy na jaře. Nevadí jim ani proměnlivé počasí, které se na jaře velmi často objevuje. Velmi často se používají i k opylování některých semenářských porostů, mezi něž patří jetel nebo čičorka. Dokonce mohou pouze čmeláci opylovat některé obiloviny s dlouhými okvětními trubkami a to díky jazyku, který mají delší, než včely.

Čmeláci i na naší zahradě. Jak na ně?

Pokud chcete, aby na vaší zahradě poletovali čmeláci, je potřeba pro to něco udělat. Velmi důležitá je potravní nabídka a místo, kde by se mohli uhnízdit.

  • Nabídka potravy – Čmeláci potřebují potravu nejen na jaře, ale i během letních měsíců. Pokud jim neposkytnete dostatek květů, tak se u vás neusídlí.
  • Vhodné obydlí – Základ tvoří správný čmelín – úlek, který splňuje několik hledisek. Především je to vhodná velikost, která by měla být asi 25x25x20 cm (DxŠxV). Velmi důležité je i dostatečné větrání, jež je zabezpečeno dvojitou mřížkou, jedna z nich by měla být velmi hustá, zamezíte tak vniknutí parazitů do čmelínku. Také je potřeba klapka u vchodu proti škůdcům. Velmi podstatné jsou i dobré izolační vlastnosti, ty jsou důležité pro vývoj plodů. V současné době si malý čmelín můžete také zakoupit.
  • Vhodné umístění – Čmelín je potřeba umístit do stínu, pozor, aby na něj nestékala dešťová voda ze střechy. Ideální je umístění na stojan či podstavec potřený lepem nebo vsazený do misky s olejem, zabráníte tak vniknutí mravenců, kteří by vám hnízdo dokonale zničili.

Jak čmelín osídlit?

Pokud máte připravené vhodné podmínky, je potřeba se poohlédnout po čmelácích. Buď budete doufat, že se vám ve čmelínu uhnízdí sami nebo navštívíte někoho, kdo již s chovem čmeláků má nějaké zkušenosti. V současné době si také můžete malou čmeláčí rodinku zakoupit a do čmelína donést.

Napsat komentář