HOBBYMANIE(5)

Poetický moučník: Chlebíček s ořechy a čokoládou

Rozhraní mezi dnem a nocí bývá v našich zeměpisných šířkách pozvolné, přesto naše nejbližší hvězda, které vděčíme za život na planetě Zemi, dokáže nad obzorem vytvořit ostré jasné kontury. Ty jsme se snažili podtrhnout pomocí drobně nasekané čokolády.
Díky tomuto ohraničení se z jinak obyčejných buchet stanou na pohled díla téměř umělecká. Přitom věřte, že příprava tohoto efektního a nadmíru chutného moučníku je jednoduchá a nezabere vám příliš času.

Ingredience pro chlebíček s ořechy a čokoládou:
7 bílků, špetka soli, 175 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 50 ml oleje, 140 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 100 g nahrubo překrájených vlašských ořechů, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu, 2 lžíce práškového kakaa, 50 g hořké čokolády

 

Jak na to krok za krokem (podrobný návod také ve fotogalerii):

Bílky vyšlehejte se špetkou soli a po lžících do sněhu zapracujte krupicový cukr smíchaný s vanilkovým. Dále za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem olej a nakonec do pěny vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem, překrájenými ořechy a jemně strouhanou citrónovou kůrou.
Těsto zvolna propracujte stěrkou a dvě třetiny celkového množství nalijte do formy na klasický chlebíček (11 x 25 cm), jejíž boky i dno jste vyložili listem papíru na pečení. Povrch těsta ve formě rovnoměrně posypte nasekanou čokoládou, do zbytku hmoty v míse zapracujte metlou jemně prosáté kakao a tmavé těsto na vrstvu čokolády rozetřete, případně je i pročísněte vidličkou.
Chlebíček pečte v mírně vyhřáté troubě (cca 160 °C) po dobu 30 minut. V závěru pečení je nutná zkouška špejl! Mírně zchladlý vyklopte z formy a před podáváním moučník poprašte moučkovým cukrem.

Napsat komentář