HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (VI.): Tentokrát si dopřejeme mini dortíčky s pařížským krémem

Recept na tyto pařížské dortíky je jasným důkazem, že ani ty nejúžasnější dobroty nemusí být vždy nejsložitější na přípravu a náročné na čas. I v tomto případě si vlastně vystačíte s několika základními surovinami, což koneckonců platí i o pařížské šlehačce.
(recept na ni najdete ZDE ►►►).
Zvolit můžete rovněž libovolný tvar dortíků, záleží na použitém vykrajovátku. Klasiku představují tradiční kolečka, v našem případě jsme zvolili šestihrany. Krém, kterým kousky následně naplníte, můžete přiznat, případně boky slepených dortíků obalte sekanými ořechy. A libovolně můžete také pracovat s jejich finální dekorací, stačí jen trochu popustit uzdu fantazii.

Dortíčky s pařížským krémem
150 g másla (může být hera apod.) 150 g pískového cukru 6 vajec 150 g rozehřáté čokolády 150 g polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva; na potření: meruňková marmeláda; náplň: pařížský krém (šlehačka)

Jak na to:

Tuk vyšlehejte s cukrem, zašlehejte postupně do pěny 6 žloutků, přidejte rozehřátou čokoládu, vmíchejte polohrubou mouku s míchanou s práškem do pečiva a opatrně stěrkou zapracujte tuhý sníh ze 6 bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a plát upečte v troubě vyhřáté na 180 ºC (20 až 30 minut).

Po upečení ho překlopte na rovnou podložku, papír stáhněte a vhodným vykrajovátkem vypíchněte požadované tvary (průměr 5 až 7 cm). Vždy jeden ze dvou kousků potřete džemem, naneste ze sáčku s řezanou špičkou pařížskou šlehačku, případně může být i těžký pařížský krém) a přiložte druhý kousek. Boky dortíčků můžete obalit strouhanými ořechy nebo sekanou čokoládou. Vrch pak ozdobte čepicí pařížského krému nebo šlehačkou. (-fra, iri-)

Zdroj: Časopis Knihovnička Recepty. Aktuální i archivní čísla si můžete objednat v digitální podobě ZDE

Napsat komentář