HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (VII.): Učíme se od sousedů, jak na skořicové kroužky

Jak jsme se při realizaci tohoto receptu dozvěděli, dříve než kroužky se z tohoto zajímavého těsta připravovaly na Slovensku rychlé koblížky (říká se jim tu „šišky“, přestože šišaté nejsou). A to na principu jednoduchých koleček vypíchnutých ze silnějšího plátu.
Opravdu při smažení důkladně nabudou na objemu, a pokud je snad někdo chce se sladkou náplní uvnitř, potom je možné do nich natlačit větší stříkačkou jemný džem nebo ovocný rosol. V případě kroužků by to ale bylo dost obtížné, proto se ochucují obalením ve směsi moučkového cukru s mletou skořicí (poměr podle chuti).

Samozřejmě pečivo po vyjmutí z oleje osušte a ještě horké je v navoněném cukru svižně obraťte. Vrstva na povrchu nesmí být příliš silná, jinak se promočí a bude opět odpadávat. Navrch by v chuti pečiva převážila palčivá chuť skořice. Obalené kroužky pak nechte každý zvlášť vychladnout. I poté s nimi nakládejte velice opatrně, jsou velice křehké. A samozřejmě chutné, skvěle chutnají například k jablkovému čaji. Přípravu skořicových kroužků nám názorně předvedla a podrobně osvětlila Jana Fajgelová z Rakovníka.

Bezva finta: U tohoto receptu je velice důležité, aby připravené těsto mělo správnou konzistenci. Pokud se nadměrně trhá nebo láme, pak obsahuje příliš mnoho smetany a přidat je třeba do něj mouku. Totéž udělejte i v případě, že pečivo nedrží při smažení tvar a kousky se rozpadají. Z toho důvodu je důležitá zkouška na jednom kroužku. Zjistěte také „svoji“ pracovní teplotu, má na výslednou kvalitu velký vliv. Kroužky nesmí být popraskané, ale pěkně hladké!
Recept na křehké skořicové kroužky:
100 g másla 100 g moučkového cukru 10 g vanilkového cukru 20 g práškového vanilkového pudingu 2 vejce 80 g zakysané smetany 450 g polohrubé mouky 0,5 sáčku prášku do pečiva; na obalení: moučkový cukr mletá skořice podle chuti

Jak na to krok za krokem:

V misce vyšlehejte doběla rozměklé máslo s moučkovým/ vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem. Do pěny zašlehejte celé vejce se zakysanou smetanou a nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z tužšího vláčného těsta hned vyválejte na důkladně pomoučeném válu plát silný 5 až 6 mm a dvěma kruhovými tvořítky o různém průměru z něj vypíchněte pohledné kroužky (osvědčily se dvě skleničky různého průměru).

Smažte je prudce v rozpáleném oleji do zlatova; jejich příprava je velice rychlá. Hotové hned vyjměte, opatrně osušte papírovým ubrouskem a celé obalte ve směsi moučkového cukru s mletou skořicí.

NÁŠ TIP: koblížek v kroužku s čokoládou
Velice pěkné a samozřejmě chutné jsou skořicové kroužky přestříknuté čokoládovou polevou. Můžete je podávat i tak, že do středů jednotlivých kousků na dezertních talířcích vložíte po jednom koblížku.

Napsat komentář