HOBBYMANIE(5)

Velké srovnání jmenovek dětského oblečení

Tápete v tom, jak nejlépe označit dětem oblečení ve škole či školce, na kroužku či na táboře? Každá instituce má své preference a doporučení, každá kamarádka jiný názor. Jak se v nabídce zorientovat?

 

Nejrychlejší lowcost řešení

Možná, že doma nenajdete lihový fix, ale jen propisku. I ta postačí. Ano, napsat jméno na cedulku od bundy je rychlé a snadné. Nestojí to nic a ještě je to rychlé. Jenže úskalí nalezneme hned několik: nápis propiskou se opere, případně nápis lihovkou bude naopak věčný, menší dítě (nečtenář) si jej nepřečte – ne každý rodič je schopen nakreslit na minicedulku originální obrázek, který si dítko pozná. A pak je to potřeba zmíněné cedulky, která by se podepsala.

 

Samolepky

Kouzlo samolepek spočívá v možnosti nápisu, který lze pohodlně kombinovat s obrázkem. Navíc barevnost samolepek také usnadní rozlišování oděvů. Díky tomu se hodí i pro děti, které neumí číst. Další výhodou je možnost pořídit různé velikosti samolepek ve stejném designu, takže snadno označíme obuv (navíc za pomoci levé a pravé samolepky), oblečení, ale také třeba penál nebo batoh. K sehnání jsou i školní či školkové balíčky samolepek s optimálním počtem i druhem lepítek.

Naopak nevýhodou je vyšší spotřeba samolepek – v případě, že chceme označit větší množství věcí, musíme počítat i s vyšší cenou. Druhou nevýhodou je trvanlivost. Ačkoliv jsou většinou samolepky určeny k praní i do sušičky, dříve nebo později se zkrátka odloupnou. Omezenou trvanlivost ale využijeme v případě, že budeme oblečení prodávat či jej bude dědit další potomek.

A ještě jedna poznámka: samolepky jsou vhodné na cedulky. Z látky se sloupávají.

 

Nažehlovačky

Oproti samolepkám mají výrazně delší trvanlivost – při správné aplikaci a odpovídající údržbě jsou téměř věčné. Taktéž jsou levnější. Naopak vyžadují trošku snahy při lepení – je třeba je nažehlit přes pečicí papír. Nažehlovačku je třeba opravdu pečlivě zapéct, aby se nezačala odlupovat. Ale i nažehlování je rychlé a pohodlné. Nažehlovačky využijeme na jakýkoliv druh textilu, není je ale možné aplikovat na cedulku.

 

Razítko

Pořizovací cena je sice vyšší, ale počet otisků je vysoký, takže ve výsledku je aplikace razítka nejlevnějším způsobem, jak oblečení označit. Je ale třeba dobře vybírat, kde a jaké razítko pořídíme. Ceny na mamashopech bývají poměrně vysoké, cena na Aliexpresu je sice přívětivá, leč stále se jedná o čínský produkt s nejistým dodáním, navíc se méně kvalitní razítka výrazně rychleji operou. Nejlepším řešením je objednat si razítko na textil přímo ve výrobně razítek, navíc je možné dodat vlastní grafiku, takže můžeme zvolit obdobný obrázek, na který je dítě zvyklé třeba z nažehlovaček či samolepek.

Nevýhodou razítek je omezené množství oděvů, na které lze razítko aplikovat – nehodí se na tmavé látky, tedy pokud zvolíme černý polštářek. Navíc se hodně opírá, je tedy třeba počítat s opakovaným razítkováním oděvů.

 

Jak to tedy vyřešit?
Kombinovat! Ideální je představit si, co vše budeme potřebovat značit, klidně si připravit i soupis: předměty (hrníček, krabička, sešity, tužka apod), oděvy (bundy s cedulkou, trička světlá a tmavá, spodní prádlo atd), obuv… Snáze se pak budeme rozhodovat, zda si vystačíme s jednou sadou samolepek, nebo budeme potřebovat mnohem více způsobů ke značení oblečení a předmětů.

Napsat komentář