HOBBYMANIE(5)

Věnujte ovocným stromům péči i v zimě

Co přesně je borka? Jde o druhotnou kůru ovocných stromů, která se nachází na vnější straně kmene. Často se v ní vyskytují kokony škůdců a výtrusy hub, proto je třeba od ní stromům odlehčit. Seškrabat se dá speciální škrabkou, poté se doporučuje ji spálit.

Péče o kmeny

Myslet bychom v průběhu ledna měli také na ochranu kmenů. Choulostivým stromům, konkrétně např. meruňkám a broskvoním, hrozí promrznutí. Kůru však mohou poškodit také první paprsky horkého slunce. V lednu hrozí přes noc dřevinám v zahradě újma v důsledku nočních mrazíků, přes den zase vzniká riziko přehřátí. Kmeny proto natřete vápenným mlékem a obalte vhodným materiálem, dobře poslouží netkaná textilie. Někdy stačí poskytnout stromu ochranu v podobě prkna na jižní straně kmene. Praskliny v kůře, způsobené mrazem, přetřete štěpařským voskem.

Čas řízkování

Pořiďte si nové přírůstky do zahrady díky řízkování. Leden je pro tuto činnost ideálním měsícem. Zimními řízky se množí řada okrasných dřevin, např. vrby, svídy, ptačí zob nebo přísavník. Z roubů udělejte svazky a umístěte je na zahradě ve svislé poloze na chráněné místo. Tam je ponechte až do března, kdy lze začít s vysazováním. Pokud nevíte o vhodném koutu k jejich přezimování, nebojte se je zapíchat už teď do hrnků a dát je do pařeniště. Rouby by měly zůstat do jara nevyschlé, živé a nenarašené.

Pryč se starými větvemi

Z korun stromů odstraňte poškozené, suché a nešikovně rostoucí větve, které zbytečně stíní vaši zahradu a nepřinášejí už žádný užitek. Strom se tak ozdraví a koruna získá více světla. Prořezání si zaslouží také okrasné stromy a keře, kvetoucí již brzy na jaře. K ovocným stromům přihrňte napadaný sníh, aby jim posloužil jako zdroj vláhy. Až o třetinu se hodí zkrátit šeříky s příliš vyhnanými vlky, podobné zmlazení ocení i břízy nebo vrby. Žádné větve převislých odrůd by se neměly dotýkat země nebo se zbytečně proplétat.

Zužitkujte vánoční stromek

Po Třech králích si nemusíte lámat hlavu, kam s vánočním stromkem. Výborně ho zužitkujete právě na zahradě. Osekanými větvemi přikryjete choulostivé rostliny, silnější větve a kmen zpracujete v drtiči a dejte na kompost. Právě kompost si rovněž zasluhuje vaši pozornost. Jeho obsah jednoduše prohoďte – vše, co bylo po stranách přemístěte dovnitř a spodní část obraťte nahoru. Pamatujte, že optimální výška kompostu je cca 1 metr. Na hromadu kompostu se hodí právě v lednu přihodit i močůvku nebo popel ze dřeva.

Autorka: Vanda Filipová

 

Napsat komentář