HOBBYMANIE(5)

Zhubněte povánoční kila!

Kdo by to o svátcích neznal! Tu vanilkový rohlíček nebo kostka karamelového řezu, tu zase nášup majonézového salátu se smaženým kaprem. Anebo šlehačkový pohár s čokoládovým topingem, když už jsou ty Vánoce. Kalorie, kalorie, kalorie.

Jak se po svátečním přejídání dostat rychle zpět na svou původní váhu?

Bez pohybu to nejspíš nepůjde. Možností, jak zrychlit svůj metabolismu, zbavit se přebytečných kilogramů a nemuset přitom dřít denně cardio nebo propotit triko v posilovně, existuje celá řada. Hlavní roli hraje úprava jídelníčku. Pomoci v hubnutí mohou také bylinky. Nezapomeňte přitom, jak velkou roli hraje při návratu do formy pohoda, pozitivní myšlení a vidina krásně vyrýsované postavy.

Upravte si jídelníček a zařaďte více zeleniny a ovoce

Rozhodně přestaňte ujíždět na bílém pečivu. K snídani si dopřejte celozrnný kváskový chléb, k němuž si připravte domácí rostlinnou pomazánku. Skvělou potravinou při hubnutí jsou na bílkoviny bohatá vejce. Doplňte je kvalitní drůbeží šunkou či sýry s nižším obsahem tuku. Chybou je svačit pouze ovoce. Neobsahuje bílkoviny, proto naše tělo tuky ukládá, ale nespaluje. K obědu zvolte drůbež, rybu nebo dietní králičí maso. Jako příloha může posloužit celozrnná rýže či celozrnné těstoviny, jáhly, bulgur, quinoa či kuskus. Zařaďte také vždy zeleninu. Na ½ talíře by v ideálním případě mělo připadnou ¼ talíře bílkovin a ¼ talíře sacharidů, tedy přílohy. Večeři si podle odborníků smíte paradoxně dopřát klidně i dvakrát, první kolem 18. nebo 19. hodiny. Hodí se k ní hovězí vývar se spoustou zeleniny, luštěniny nebo soja, na druhou večeři si dejte bílkoviny a zeleninu. Zařaďte do svého jídelníčku také zeleninové či ovocné šťávy, které si vylisujte vždy čerstvé. Dodají vám energii.

Hýbejte se! Krásná postava vám do klína nespadne z nebe

Jestli chcete opravdu zhubnout, musíte do svého dne zařadit pravidelný pohyb. A to nejen aerobní jako spinning, rychlejší chůzi či cvičení typu cardio, ale také anaerobní, tedy posilování. Zatímco ten první je dobré praktikovat minimálně čtyřikrát týdně po hodině a půl – spalování tuků začíná totiž zhruba po půlhodině cvičení, posilování se vyplatí minimálně dvakrát za týden. Zařaďte do svého repertoáru posilování břicha, stehen a zadečku. Vrhněte se na dřepy a kliky, při nichž spálíte nejvíc tuku. Intenzitu s postupujícím časem zvyšujte stejně jako délku cvičení. Při hubnutí platí, že méně je někdy více, takže se zpočátku rozhodně nepřepínejte.

Po cvičení doplňte „vyhládlému“ tělu bílkoviny

Zhruba do čtvrt hodiny od konce cvičení dodejte tělu jednoduché cukry. Mějte po ruce ovoce, např. banán nebo jablko a další zelené potraviny, které obsahují minerály. Do půlhodiny dopřejte organismu bílkoviny. Připravte si na tuto fázi proteinový koktejl, vejce či kousek ryby se zeleninou nebo plátek krůtího masa.

Zkuste při hubnutí bylinky. Kila pak půjdou dolů snadněji

Vyzkoušejte bylinky. Třeba máta peprná je spolehlivý zaháněč chuti k jídlu. Uvařte si z ní čaj i v případě, pokud máte nafouklý žaludek. Máta nejen uklidňuje, ale také zmírňuje nadýmání. Kopřiva zase zrychluje metabolismus. Močopudně působí kořen pampelišky a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář