HOBBYMANIE(5)

Veterinářská poradna: Co dělat se zatrženým drápkem

Drápy jsou v podstatě postiženy zejména úrazy, v menší míře se na nich projevují i celková onemocnění, zejména kožní a metabolická.

Zlomený drápek

Zlomení drápu rozhodně není smrtelné, nicméně podle rozsahu poškození drápového lůžka může hodně krvácet a hlavně dost bolí. Pokus pejsek strčí na louce nohu do krtince, případně nechá drápek na schodech vlaku či jinde, snažíme se především o ošetření krvácení a zamezení infekce. Podle času je dobré navštívit veterináře, nicméně návštěva nijak nehoří, není potřeba letět na prohlídku ve 3 ráno. Dráp můžeme zkusit, zda by nešel zlehka odtrhnout – někdy visí opravdu na zbytečku rohoviny a jen vzetím do prstů upadne skoro sám. Jinak je dobré postižený drápek ošetřit nějakou desinfekcí (Jodisol, Betadine, řed. Hypermangan)  a nožku opatrně obvázat – jednak se tím zmírní krvácení, jednak omezíme případné zanesení infekce.  Stejně postupujeme, i když se nám povede dráp  zastřihnout.

Veterináře stačí vyhledat v klidu během dne nebo až druhý den, aby zkontroloval  stav drápu a příp. probíhající infekci. Dráp je často  nutno ošetřit v sedaci, protože zákrok je opravdu bolestivý.  Pes se uspí, podle stupně poškození se drápek ustřihne nebo vytrhne z lůžka, pak se přiloží obvaz, který je nutné nejméně ob den vyměňovat.  Nohu je třeba převazovat do doby, než začne rohovina drápku znovu dorůstat, což je zpravidla alespoň 2-3 týdny, poté je  drápové lůžko zahojené a lze dávat na nožku jen mechanickou ochranu – ponožku (každé byť jen škrtnutí třeba o trávu může dost bolet) nebo lehký obvaz.  Samozřejmostí bývá podávání analgetik v prvních dnech po úrazu, antibiotika nejsou vždy bezpodmínečně nutná, záleží na stavu drápu a charakteru zákroku.  Dráp do plné délky dorůstá asi 2-3 měsíce

Problematické drápy

Dráp  je kožní derivát, tudíž se na něm mohou projevovat kožní choroby a taktéž nedostatky ve výživě. Projevují se hlavně slabší rohovinou a zvýšenou lámavostí , drápky jsou u lůžka zeslabené, hrbolaté, lámou se častěji a obvykle bez předchozího úrazu.  Může je také postihnout infekce, nejčastěji mykotická (způsobená plísněmi).  Pokud se prokáže infekce, pejsek dostává poměrně dlouhou dobu antimykotika a nožičky se koupou ve speciálních roztocích. Při metabolických poruchách a nedostatcích ve výživě (ne, že by páneček pejska  nekrmil, ale pes může mít např. vleklý průjem  nebo jiné trávicí problémy, nesnáší některé  součásti stravy atd. , a špatně vstřebává živiny) se osvědčuje přídavek zinku a biotinu a pupalkový nebo lososový olej, podávané cca 2-3 měsíce, někdy celoživotně.

Napsat komentář