HOBBYMANIE(5)

Opojné tajemství dortu z ocelového města: Upečte si vlastní piškoty

Černouhelné doly, vysoké pece, koksovny, ocelárny a dusivý smog, to všechno Ostravě ještě dlouhou dobu nikdo „neodpáře“, přestože je většina z těchto atributů více či méně dávnou minulostí. O to překvapivější je pak zjištění, že Ostravané mají také svůj specifický dort…
Pozor, zapomeňte na jakékoli předsudky, protože výsledek vás stoprocentně překvapí! Tento nepečený dort je opravdu značně opojný, možná dokonce opíjející, ale neskutečně jemný, fajnový natolik, že budete zírat. A chcete-li, aby byl ještě jemnější, potom zapomeňte při jeho přípravě na kupované suché, tvrdé cukrářské piškoty a upečte si vlastní dle našeho receptu (ve skutečnosti je italský a postup najdete ZDE ►►►).
Vyplatí se to. Víno na jejich svlažení můžete použít jakékoli, samozřejmě bílé, a až budete ochucovat vypracovaný máslový žloutkový krém důkladnou dávkou tuzemáku, nápoj raději dopředu „ťukněte“ krátce v mikrovlnce, aby se ohřál. Bude-li studený, krém se nepříjemně srazí a jeho náprava pak bude svízelná, nikoli však nemožná. Pokud se vám tato nehoda přihodí, rozehřejte v misce trochu másla (cca 50 g) a zvolna je tenkým pramínkem do sraženého krému zašlehejte. Mělo by to pomoci.

Naše finta: Použijete-li cukrářské piškoty z obchodu, nechte krémem spojený moučník rozležet delší dobu, nejlépe přes noc, aby tužší pečivo zvláčnělo. Doma pečené piškoty (recept najdete ZDE ►►►) jsou mnohem jemnější a dort můžete již po 3 až 4 hodinách v chladu rozdělit na řezy.

Recept na nepečený dort Ostravan:
100 g dobré hořké čokolády cca 350 g cukrářských piškotů (dle potřeby); na polití: 200 ml bílého dezertního vína; náplň: 10 žloutků 200 g moučkového cukru 350 g másla 100 ml tuzemáku; na ozdobení: čokoládové hoblinky

Jak na to?

V předstihu připravte krém: Žloutky vyšlehejte s cukrem v kotlíku nad párou a nechte hustou prohřátou pěnu krátce zchladnout. Zvlášť vypracujte šlehačem doběla máslo a po lžících do něj zašlehejte vlažnou žloutkovou pěnu. Nakonec přilijte mírně ohřátý tuzemák a krém prošlehejte. Čtvercovou formu 20 x 20 cm vyložte křížem 2 pruhy papíru tak, aby jejich konce přečnívaly na protilehlých stranách ven.
Toto opatření vám usnadní vyjímání zchladlého korpusu ven. Na dno nalijte a kartou rychle rozetřete rozehřátou čokoládu a vtlačte do ní vrstvu piškotů (pokládejte jeden vedle druhého). Piškoty pokropte vínem, přetřete je třetinou žloutkového krému a do vrstvy uložte další piškotové „podlaží“ pokropené vínem. Následuje další opilý krém s vrstvou svlažených piškotů a docela nahoru rozetřete zbylou náplň. Uhlazený základ nechte v chladu ztuhnout (cca 4 hodiny), dort z formy vyjměte, rovně skrojte boky a povrch posypte čoko hoblinami nebo nahrubo strouhanou čokoládu.

Zdroj: Časopis Dortománie

Napsat komentář