HOBBYMANIE(5)

Víkendová rychlovka: Vepřové kostky s hráškem pro malé jedlíky

Úprava vepřového masa může trvat i hodiny, pokud se ho rozhodnete péct vcelku v troubě, když ale vsadíte na plátky či na kostky, které orestujete na pánvi, čas přípravy pokrmu tak výrazně zkrátíte. Aby byl pokrm šťavnatý a maso se netrhalo do vláken, hodí se pro náš recept spíš kousky kotletu nebo krkovice. Pokud vaříte pro děti, zbavte se tučných částí. Při přípravě kostek je snadno od masa oddělíte a zároveň tak snížíte kalorickou hodnotu pokrmu. K dalšímu úbytku kalorií dochází při dušení či vaření v páře.

V této souvislosti se hodí zmínit, že i část tuku u vepřového masa tvoří tuk mononenasycený, který není tak nebezpečný pro zdraví jako tuky z masa hovězího. Výhodou vepřového bývá i nižší stáří zvířat z porážky, čímž klesá procento nebezpečí kontaminace masa, způsobené léky nebo nevhodným krmivem. Libové vepřové maso, z něhož odstraníte veškerý tuk, při správné tepelné úpravě lidskému organismu nijak neškodí.

Zdroj fotografie: woodenearth.com

Vepřové kostky s hráškem a paprikou

300 gramů libového vepřového, 1 cibule,  1 červená paprika, 150 g mraženého hrášku, bujon, olej na podlití a do těstovin, těstoviny, bylinková sůl, rozmarýn.

Jak na to:

Vepřové maso zbavte tuku, nakrájejte na kostičky a zlehka orestujte na oleji. Vyjměte maso z pánve a osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Maso vraťte zpět a ještě chvíli restujte, přidejte hrášek a na kostky nakrájenou papriku. Osolte, pro zvýraznění chuti přidejte bylinky, např. sušený rozmarýn. Poté vše podlijte připraveným bujonem a duste pod pokličkou cca 30 až 40 minut, dokud maso nezměkne.

Dětem podávejte nejlépe s těstovinami. Připravte je ve vroucí vodě s kapkou oleje, aby se nelepily. Servírovat můžete zvlášť maso a těstoviny jako přílohu, nebo přímo na těstoviny.

Autorka: Vanda Filipová

 

Napsat komentář