HOBBYMANIE(5)

Víte, co je kouzlus mňamózus? Cukroví, pralinky a piškoty v jednom!

Čokoládové piškoty Pims´ s ovocnou náplní nepřipomínají naše střapaté hrudky ani trochu, protože na ně nenajdete formu. Jde o domácí ruční výrobu. Avšak i po stránce chuťové jsou o dost zajímavější. Především si můžete sami zvolit kvalitu použitých surovin – od přísad na mechový piškot přes pomerančový džem, mandlový marcipán až po čokoládu, která tvoří pojivo pro originální povrchovou úpravu.
Obsahuje totiž drcené kukuřičné lupínky (chipsy), díky kterým je tuhá krusta na povrchu příjemně chrupavá, zatímco její obsah vás uchvátí šťavnatou konzistencí a delikátní chutí. Opravdová magie! Ochutnáte kousek a nebudou vám stačit slova chvály, ale raději nechte všechny den dva v chladu odležet. Uvidíte, že jim to prospěje, pokud to ovšem vydržíte…

Náš tip: Pohledných drobných piškotů docílíte, když vymíchané těsto nastříknete pomocí sáčku s odstřiženým růžkem do plata s tvořítky na makronky a kousky v něm upečete. Navíc díky tomu část těsta ušetříte, protože se vyhnete vykrajování z velkého plátu.

Křupinky:
Piškot: 2 vejce a 2 žloutky, 90 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 90 g jemně strouhaných mandlí nebo mandlové moučky, 8 g kukuřičného škrobu, 10 g tekutého medu, po 1 lžičce jemně strouhané pomerančové a citrónové kůry; náplň: 100 g pomerančové zavařeniny, 100 g mandlového marcipánu, pomerančová šťáva dle potřeby; na dohotovení: 200 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje, 50 g kukuřičných lupínků (cornflakes)

 Jak na to (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

Šlehačem vypracujte celá vejce a žloutky s krupicovým i vanilkovým cukrem a zašlehejte do pěny med. Zvlášť promíchejte mandlovou moučku se škrobem i strouhanou kůrou a směs zapracujte stěrkou do základní pěny.
Vymíchané těsto rozetřete do pekáčku cca 35 x 25 cm s listem papíru na pečení na dně a plát silný cca 1 cm upečte při 180 oC dozlatova (8 až 10 minut). Hotový nechte v pekáčku vychladnout, vyklopte ho na podložku a stáhněte z něj původní spodní papír. Kruhovou formičkou o průměru 4 cm vypíchněte z jemného piškotu kolečka a na každé naložte pomocí 2 lžiček hrudku náplně vymíchané z pomerančového džemu s nastrouhaným marcipánem (hmotu dle potřeby zřeďte pomerančovou šťávou). Koláčky s kopečky náplně uložte na 2 hodiny v chladu.
V misce dále rozhřejte čokoládu (v mikrovlnce či v horké lázni), vymíchejte ji s olejem dohladka a vmíchejte do ní kukuřičné lupínky, jež jste jemně rozdrtili v mikrotenovém sáčku válečkem. Zchladlé piškoty s kopečky náplně v čoko hmotě pomocí vidličky smočte, nechte je na podložce s listem papíru ztuhnout a podobně upravte i jejich báze. Zchladlé kousky nechte v chladu odležet.
Autor: řís-

Napsat komentář