HOBBYMANIE(5)

Výhody plechové střechy

Mnoho nových či budoucích majitelů přemýšlí, čím pokrýt střechu svého domu. Chtěli by, aby střešní krytina byla pevná, odolná, estetická a levná. Nejčastěji jejich volba padá na plechové krytiny, protože množství vzorů, syté barvy a univerzální vlastnosti z nich umožňují vyrobit prakticky jakoukoli vysněnou střechu. Jaké má výhody?

Plechové krytiny jsou snadno dostupné

Plechové krytiny jsou dostupné jako profilované plechy. Mají podobu modulové nebo krytiny na míru, vlnitý plech či trapézový plech na střechu. Liší se způsobem výroby a stupněm odolnosti. Nejčastěji se používají střešní plechy vyrobené z pozinkované oceli nebo z aluzinku (slitina hliníku, zinku a křemíku). Navíc jsou pokryty vrstvami chránícími ocel proti korozi a mechanickému poškození (typ povrchové úpravy závisí na výrobci plechu). Pro plechové střešní krytiny se rozhodují jak majitelé rodinných domů, tak i velkých veřejných budov. Jsou běžně dostupné, dodávají se v široké škále barev, snadno se instalují a jejich cena je přijatelná.

Mají široké využití

Plech je lehký materiál (1 m2 váží max. 5 kg), proto pro jeho pokládku není nutné zhotovovat nadměrně odolný a složitý krov. To znamená menší spotřebu dřeva a tím i nižší náklady. Při výměně střechy se proto velmi často používá plechová krytina, která nevyžaduje vyztužení staré konstrukce. Plech lze položit na jakoukoli střechu se sklonem, počínaje jednoduchými plochami a konče nejsložitějšími s několika vikýři. Minimální úhel sklonu je od 4 stupňů v závislosti na použitém materiálu – střešní plechy tvoří souvislý a velmi těsný kryt po celé ploše střechy. Široká škála barev a zajímavých vzorů plechových krytin umožní vybrat si ten správný plech na střechy. Plech je ideálním řešením pro střechy, které nelze přetěžovat.

Další velkou výhodou plechových střešních krytin je široká škála barev a dostupnost různých druhů plechů. Můžeme zvolit plochý nebo profilovaný plech – vlnité, trapézové nebo plechové střešní tašky, například plechový šindel Jánošík. Bohatá nabídka vám umožní vybrat si přesně podle svého přání.

Dlouhá životnost a minimální nároky na údržbu

Mezi další důležité výhody patří dlouhá životnost plechové střechy. Na výrobu se používá nejkvalitnější ocel. Estetiku a životnost těchto krytin určuje ochranný polyesterový nebo PVC plastisolový povlak. Potahované plechy snadno odolávají extrémním teplotám a nepříznivým povětrnostním podmínkám. Chrání před deštěm, kroupami a mechanickým poškozením, které se může vyskytnout v průběhu roku.

Hladký, lakovaný povrch plechové střechy nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Listí a větve, které spadnou na krytinu nebo se objeví ve štěrbinách stačí jednou ročně uklidit a místa omýt vodou.

Rozdíly mezi plechovými střešními taškami a trapézovými plechy vyplývají z kvality nakupovaného výrobku a kvality pokrývačských prací. Renomovaný výrobce a profesionální pokrývačská firma jsou zárukou spokojenosti po mnoho let.

Napsat komentář