HOBBYMANIE(5)

Vyrobte si domácí mýdlo

Vypočítat všechny druhy mýdel by bylo na dlouhý seznam. Víte, že si mýdlo můžete vyrobit doma sami? Vyjde vás mnohem levněji a navíc můžete do jeho výroby zapojit i děti. Kreativní tvoření s hrou na alchymisty se jim určitě okamžitě zalíbí. Voňavé mýdlo si namícháte přesně podle toho, jaké aroma a typ mýdla vám nejvíce sedí. Okouzlilo vás aroma pomeranče nebo snad dáte přednost zimní skořici? Za pár korun se dá vyrobit i ekologický domácí prací prášek. Možná se pro vás stane domácí výroba drogerie novým koníčkem, který je podle mnohých maminek s dětmi silně návykový. Minimálně máte tip na originální dárek. My vám přinášíme návod, jak na to.

První varianta: kupte si v drogerii mýdlovou hmotu

Jednodušší způsob, jak si domácí mýdlo vyrobit, začíná nákupem mýdlové hmoty. Pořídíte ji v nejbližší drogerii nebo stačí zabrouzdat po internetu. Pak už stačí jen voňavé silice, barvivo a to, co máte nejraději – např. plátky citrusů, okvětní růžové lístky, oranžové květy měsíčku lékařského či petrklíče, kávová zrna nebo rozdrcené šípky. Využít lze dokonce i přírodniny – třeba kamínky nebo kousky jehličí. Mýdlovou směs poté rozpustíte v hrnci ve vodní lázni při teplotě 80 st. Celsia a mícháte, dokud se vše perfektně nerozpustí. V této fázi přidáte vonné oleje a aroma. Dekorační ozdůbky nebo barvivo podle vlastní fantazie přidejte po stáhnutí plamene. Zbývá už jen přelít směs do formiček. Mohou být silikonové nebo plastové. Nyní se obrňte trpělivostí a vydržte, než mýdlo dokonale ztuhne. Poté ho vyklopíte, zabalíte do hedvábného papíru a můžete vyrazit s originálním dárkem kamkoliv, třeba na narozeninovou party své nejlepší kamarádky.

Druhá varianta: nebojte se kvalitního sádlového mýdla s louhem

Tento způsob výroby mýdla je sice složitější a zdlouhavější, výsledek ale rozhodně stojí za to! Připravte si na něj 550 gramů vepřového sádla nebo hovězího loje, 500 ml olivového oleje, 400 ml destilované vody a 150 gramů louhu, který zakoupíte pod označením hydroxid sodný.

Postup: Sádlo s olejem zahřívejte ve větším smaltovaném hrnci na 80 st. Celsia, dokud se směs nespojí. Poté zchlaďte na 60 st. Zatímco se směs chladí, odvažte si louh. Pozor, jde o žíravinu, proto je nutné chránit si oči brýlemi a ruce a tělo gumovými rukavicemi a zástěrou. Do menšího hrnce dejte destilovanou vodu a pomalu přilévejte louh. Horkou směs opatrně přidejte do hrnce se směsí oleje a sádla a promíchejte. Směs musí být hladká a kompaktní. Poté přicházejí na řadu vonné oleje nebo barvivo, opět promíchejte a rozdělte do formiček. Při tomto způsobu výroby mějte na paměti, že je potřeba nechat směs alespoň 24 hodin tuhnout. A je hotovo! Po vyklopení máte originální kvalitní mýdlo.

Tip: domácí prášek na praní

 Jste alergičtí na chemii? Vyrobte si doma také prací prášek. Potřebovat budete 100 gramů vašeho oblíbeného mýdla a 1 kilo práškové sody na praní. Mýdlo nastrouháte najemno a smícháte se sodou. Na jednu várku prádla postačí 1 až 3 polévkové lžíce směsi.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář