HOBBYMANIE(5)

Z babiččina receptáře: Jak na domácí borůvkovou marmeládu a džemy

Borůvky jsou jedním z typických letních lesních plodů. Mají nezaměnitelnou chuť, a co nevidět začnou zrát. Až se je vydáte sbírat, budete možná přemýšlet, jak si udělat zásobu na zimu. Jistě, dají se třeba zamrazit, ale ještě lepší bude je zavařit. Naše babičky věděly, jak na to a nebály se do borůvkových marmelád a džemů přidat i jiné ovoce.

 Babiččina tradiční borůvková zavařenina

Borůvky patří k typickému lesnímu ovoci s nezaměnitelnou chutí
Borůvky patří k typickému lesnímu ovoci s nezaměnitelnou chutí

1 kg lesních borůvek, 400 g krupicového cukru, čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citrónu
Pečlivě přebrané a v čisté vodě vyprané borůvky nechte dobře vykapat, v kastrolu na plotně je zvolna rozduste a za občasného promíchání je odpařte na polovinu původního množství. Dále do základu vmíchejte cukr, citrónovou šťávu a vše opět krátce provařte do rozpuštění. Hustý džem plňte do vypařených skleniček, jež zavíčkujete a převrácené dnem vzhůru necháte na utěrce vychladnout.

 Borůvkový džem s kousky jablek

V zimě borůvkou zavařeninu jako když najdete - můžete si připravit třeba borůvkový koláč
V zimě borůvkou zavařeninu jako když najdete – můžete si připravit třeba borůvkový koláč

500 g lesních či zahradních borůvek, 500 g jádřinců zbavených oloupaných jablek, 1 balení želírovacího cukru 2:1
K dobře opraným a okapaným borůvkám přidejte na drobné kousky pokrájená jablka a ovoce za občasného promíchání v kastrolu na plotně poduste (cca 3 minuty). Přidejte želírovací cukr a nechte ho za stálého míchání rozpustit (další 3 minuty). Takto uvařený džem hned plníme do vyvařených sklenic, jež uzavřete a postavené na utěrce dnem vzhůru necháte vychladnout.

Borůvkový džem

1 kg lesních či zahradních borůvek, 2 hrušky, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 balení Gelfix Klasik, 800 g krupicového cukru
Borůvky dobře propláchněte, v kastrolu na plotně je podlijte trochou vody a takto je vařte cca 5 minut. V mezičase oloupejte jádřinců zbavené hrušky a nakrájené na drobné kostičky promíchejte v míse s citrónovou šťávou. Do borůvkového základu vmíchejte Gelfix propracovaný se 2 lžícemi krupicového cukru, přidejte připravené hrušky a vše vařte za občasného promíchání dalších 5 minut. Nakonec do základu vmíchejte zbylý cukr, džem provařte do zhoustnutí (cukr se musí rozpustit) a horký hned naplňte do suchých horkých sklenic, jež zavíčkujete a překlopené dnem nahoru necháte vychladnout.

 

Iobal_ZK_charlotDESÍTKY DALŠÍCH RECEPTŮ NA PŘÍPRAVU OVOCNÝCH MARMELÁD A DŽEMŮ NAJDETE V ČERVNOVÉM VYDÁNÍ ČASOPISU KNIHOVNIČKA RECEPTY 2016. NECHYBÍ ANI SPOUSTA PODROBNÝCH NÁVODŮ NA PŘÍPRAVU DOBROT Z LETNÍHO OVOCE. V TIŠTĚNÉ PODOBĚ NA STÁNCÍCH, V DIGITÁLNÍ DO SVÉHO PC, TABLETU ČI SMARTPHONU  SI HO MŮŽETE OBJEDNAT ZDE >>>

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář