HOBBYMANIE(5)

Zabíjačkové lahůdky: Pojďme hřešit, udělejme si pravé jemné sádlo i škvarky!

 

Sádlo je sice opravdu energetická bomba, ale odpradávna platilo, že je v kuchyni ten největší poklad. Už pro svou trvanlivost – uložené v temné místnosti v chladu ve vhodné nádobě (ideální je kamenina) vydrží poměrně dlouho. Také je vynikající na smažení, jen je třeba dát pozor, snadno se připaluje.

Tajemství lahodných škvarků: Na závěr to chce trošku mléka!

Musí se ovšem dobře vyškvařit. Především je třeba vědět, že teplota by neměla překročit 130 °C, jinak hrozí nebezpečí, že se přepálí a bude nepoživatelné. Také je zapotřebí obsah kastrolu se škvařícím se obsahem co chvíli promíchat. A aby byly škvarečky nakonec pěkně zlatavé, vmíchejte do něj před koncem celého procesu trochu mléka. Nebojte se, že rozpálený tuk silně vypění. Škvarky pak už pouze sceďte a nechte vychladnout.

Stačí je pak osolit a můžete je podávat jako opravdovou delikatesu. Hlavně ty velké a pěkně křupavé. Z „drobotiny“ i s trochou sádla pak můžete připravit výbornou pomazánku. Jednoduše jich umelte ve strojku na maso 200 g, přidejte 2 jemně sekané cibule, 1 utřený stroužek česneku, dochuťte solí, pepřem a další zázrak je na světě.
(-tam-)

Recept na jemné domácí sádlo a škvarky: Libovolné množství sádla, voda na podlití, trocha mléka. Sádlo zbavené kůže (využijete ji při přípravě sulcu) nakrájejte na kostky velké asi 3 cm. V kastrolu je podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Během škvaření obsah občas zamíchejte. Jakmile škvarky vystoupí k hladině a sádlo nepění, přilijte mléko a krátce vše povařte. Škvarky sceďte a nechte okapat. Jemné kousky „sednou“ před ztuhnutím na dno.

Napsat komentář