HOBBYMANIE(5)

Zahraniční dorty: Kazetový švýcarský skrývá překvapení v každém soustu

Finální podoba může být ovšem výrazně odlišná. Ve světě je poměrně rozšířená hladce upravená varianta posypaná po stranách do poloviny výšky korpusu opraženými jemně nastrouhanými ořechy a posypaná shora kakaem či strouhanou čokoládou. Nicméně pro letní čas jsme vzali zavděk klásky kvetoucí levandule v kombinaci s čokoládovými lístky a výsledek je ohromující, to musíte uznat sami! A pokud vás přece jen nezaujal, potom klidně tvořte zcela dle vlastního gusta, smetanové náplně dle našeho receptu budete mít k dispozici víc než dost.

Co budete potřebovat pro švýcarský kazetový dortík:

Ingredience pro švýcarský kazetový dort6 vajec, 6 lžic studené vody, 240 g krupicového cukru, 240 g hladké mouky, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva; na svlažení piškotových plátů: 2 lžičky instantní kávy, 1 lžíce krupicového cukru, 200 ml vody, 1 lžíce koňaku (brandy, tuzemák); čokoládový potěr: 75 g másla, 120 g čokolády, 1 lžíce koňaku (brandy, tuzemák); 100 g malinového džemu; smetanová náplň: 6 plátků želatiny, 4 lžíce vody, 650 g měkkého tvarohu, 6 lžic moučkového cukru, 1,5 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry, 450 ml smetany ke šlehání; na dozdobení: zdobení: hořká čokoláda, levandulové klásky, práškové kakao, apod.

Náš tip:

Máte-li 3 stejně velké čtvercové formy (25 x 25 cm) a vhodnou troubu, můžete základní piškoty (3 ks) upéct najednou. S jednou formou ovšem těsto připravte a pečte postupně ve 3 dávkách; ingredience tedy rozdělte na třetiny! Samozřejmě můžete také použít formy kruhové. Případně těsto připravte najednou, veškeré množství rozetřete na velký plech, plát upečte a zchladlý rozdělte nožem do podoby 3 pruhů, z nichž opět dort sestavíte. Spíše pak bude mít podobu dlouze obdélníkového řezu.

 Jak na to krok za krokem:

  1. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a metlami šlehače do něj zapracujte studenou vodu. Dále do pěny zašlehejte po lžících cukr a pak žloutky, vždy jeden po druhém a každý řádně zapracujte. Stěrkou vmíchejte do vyšlehaného základu směs mouky s práškem do pečiva, zvolna propracované těsto rozdělte do 3 čtvercových forem 25 x 25 cm vyložených papírem na pečení, povrch uhlaďte a všechny 3 piškoty upečte při 170 oC lehce dorůžova (8 minut). Hotové nechte ve formách vychladnout, opatrně je vyjměte, uvolněte z nich podkladový papír, ale nechte je na něm dál uložené.

Postup při přípravě švýcearského dortu

  1. Připravte rozvar: Kávu promíchanou s cukrem zalijte vroucí vodou, tekutinu nechte krátce zchladnout a vmíchejte do ní alkohol. Vlažným sirupem všechny 3 piškoty pokropte a nechte je odležet.
  2. Na čoko potěr rozehřejte v rendlíku na plotně máslo (lze v misce v mikrovlnce), přidejte nalámanou čokoládu, nechte ji rozpustit a vše dohladka vymíchejte. Nakonec do hmoty zapracujte alkohol a hned ji lžící rovnoměrně rozetřete na povrch piškotových plátů. V chladničce nechte vše ztuhnout.
  3. V mezičase připravte smetanovou náplň: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a v mikrovlnce ji rozehřejte. Vyšlehanou smetanu vymíchejte s tvarohem, přidejte moučkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a metlou vše dobře propracujte. Asi 3 lžíce pěny vymíchejte ve vlažné tekuté želatině a metlou základ vmíchejte do celkového množství náplně.
  4. dortomanie 08Na jeden z piškotových plátů potřených čokoládou naložte čtvrtinu smetanového krému, přiložte druhý plát a opět ho upravte čtvrtinou náplně. Následuje třetí piškotový plát, který ovšem potřete malinovým džemem. Složený korpus potřete hladce nahoře i po stranách dalším čtvrtinovým dílem smetanové náplně a zbytek použijte na dozdobení dortíku: Naložte ho do sáčku s řezanou špičkou a vytvořte na povrchu s jeho pomocí mřížku, kterou doplníte např. levandulovými klásky, zelenými i čokoládovými lístky, práškovým kakaem apod.

Tento recept jsme převzali ze srpnového vydání časopisu Dortománie/2016

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář