HOBBYMANIE(5)

Ze zdevastovaného bytu perla ve švédském stylu. Jen za 5 týdnů! Jak na to?

„To, že byl byt tak zdevastovaný, bylo vlastně dobře. Mohl jsem bez okolků začít úplně od nuly,“ vzpomíná pan Albert. Nechal vybourat veškeré původní vybavení, zlikvidoval staré dveře i okna, vytrhal linoleum v předsíni a kuchyni i staré parkety v pokojích. Ty ovšem nechal zbrousit a položit znovu. V koupelně strhnul ze stěn dřevěné desky, na kterých byly nalepeny obkladačky a pod nimi jen a jen plíseň. Zmizela i vana. Za své také vzaly všechny původní elektrické rozvody.

Dodavatelskou firmu vybírejte pečlivě, nechte si poradit i od známých!

Zní skoro neuvěřitelně, ale proměna vybydleného bytu v luxusní obydlí trvala opravdu pouhopouhých pět týdnů. „Všechno záleží na tom, jakého si zvolíte dodavatele. Mně se vyplatilo doporučení známých. To je asi nejlepší výběrové řízení,“ podotýká Albert.

Důležitá je i smlouva: Firma měla přesně daný termín dokončení, za každý den prodlení by musela zaplatit nemalé penále. „Ale práce šla jako na drátku přesně podle harmonogramu. Žádné fušeřiny, všechno bylo odevzdáno ve vysoké kvalitě,“ zdůrazňuje. A výsledek? Proměna k neuvěření!

Švédská inspirace: Čistý styl na každém kroku

Nově zrekonstruovaný byt nezapře, že jeho majitel pobýval řadu let ve Švédsku. Prozrazuje jeho pečlivost, smysl pro čistotu v každém detailu. Švédská mise se podepsala na celém interiéru.

Obýváku dominuje řád a klid, zosobněný bílou koženou sedací soupravou. Nábytek je více než skromný, najdete tu jen několik kousků. Podobně je tomu i v ložnici, vybavené velkou šatní skříní, postelemi a psacím stolem.

Stejně střídmě je vybavena i kuchyně. Dlužno podotknout, že ji ale Albert příliš nevyužívá, protože moc nevaří. Ale rozhodně je inspirující. Dlažba, která nahradila staré lino, má barvu manga a vesele kontrastuje se zařízením kuchyně. Tady zvolil majitel kombinaci bukového dřeva, okrových barev a broušeného hliníku.

V bytě všechno dokonale ladí, protože je tu promyšlený každý detail. I květináče mají kovový povrch. „Je to trochu nepraktické, stačí se těch věcí dotknout mokrými nebo mastnými prsty a hned jsou vidět otisky. Ale žádná tragédie to není – stačí přece vzít hadřík a jediným pohybem to dát zase do pořádku,“ směje se Albert.

Hlavně žádné hromadění věcí

V tomhle bytě prostě nenajdete žádnou zbytečnou věc. „Snažím se nehromadit nic, co není k potřebě. Všechno tady má svoji roli a plní nějaký účel. Žádné suvenýry z cest, nic starého a už nepotřebného,“ vysvětluje. Ovšem tahle pořádkumilovnost je i trochu tyranizující: „Když nechám kalhoty na židli, hned je tady vlastně ,bordel´, směje se.

Napsat komentář