HOBBYMANIE(5)

Bramborový ráj (IV.): Knedlíky rolované a navrch pečené!

Podstatu těchto pečených rolovaných knedlíků tvoří stejné těsto jako v případě klasických vařených. Ovšem jen málokdo ví, že je lze také péct. A protože všechna těsta s obsahem vařených brambor zvolna řídnou, je třeba naplněné a srolované kousky zabalit do plátů hliníkové fólie, ve kterých se i pečou. Alobal udrží rolovanou struktur pěkně pohromadě.
Rolky si také můžete připravit večer nebo ráno s předstihem; uložte je pak do chladničky a upečte dle potřeby až na druhý den. Hotové, z alobalu vyjmuté knedlíky krájejte šikmo na plátky a podávejte je jako samostatný pokrm buď se zelím (nejlépe kysaným), nebo s čerstvým zeleninovým salátem.

Recept na pečené rolované bramborové knedlíky:
600 g brambor vařených ve slupce 1 vejce 100 g hrubé mouk 100 g hrubé krupice sůl; náplň: salám škvarky uzené maso (dle chuti) 1 cibule 1 lžíce sádla

Jak na to krok za krokem:

Z taktických důvodů (viz dále) si nejprve připravte náplň: Na sádle nechte zesklovatět sekanou cibuli, přidejte na kostičky pokrájený salám, případně škvarky a uzené (výborná je i směs) a zvolna vše orestujte a prohřejte. Brambory oloupejte a jemně nastrouhejte nebo prolisujte. V míse vytvořte v bramborové hmotě důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte sůl, mouku, krupici a rukou zadělejte tužší těsto.
Rozdělte je na 3 díly a z každého vypracujte na pomoučeném válu válečkem obdélníkový plátek (těsto nesmí dlouho stát, zvolna řídne). Na každý plát rozložte část masové směsi a vše srolujte jako štrúdl. Každý váleček zabalte zvlášť do alobalu, všechny přeložte na plech a v troubě vyhřáté na 160 °C je upečte (cca 40 minut). Asi po 20 minutách válečky otočte, aby se uvnitř nepřipekly! Upečené knedlíky rozbalte, nakrájejte na plátky a podávejte je s kysaným zelím a na sádle orestovanou cibulkou.
-iri, fra-

Napsat komentář