HOBBYMANIE(5)

Živý nebo umělý? Věčné dilema nejen letošních Vánoc

Co teď? Dát přednost klasické vůni Vánoc a poté ještě na Velikonoce vytahovat z ponožek bodlinky jehličí, anebo podlehnout moderním trendům a vybrat košatý umělý stromek, který bez obav vydrží pár sezon? Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Máte-li raději klasické ozdoby jako slámu, šustí či oříšky a jablíčka, volba u vás bude patrně jasná. Rozhodnete se pro živý stromek. Tuto variantu většinou volí i rodiny s dětmi. Nákup stromku patří k vánočním rituálům a bez vůně jehličí by děti vnímaly z kouzla Vánoc jen polovinu. Jestliže však máte doma kojence nebo caparta, jenž zrovna zkouší první krůčky, už z praktických důvodů možná sáhnete po stromku umělém. Ušetříte si práci s úklidem po Vánocích a zároveň předejdete obavám, zda nemůže být živý strom pro neohrabané batole nebezpečný. Stejně tak po umělém stromku možná sáhnou maminky, které doma postrádají pomocnou mužskou ruku.

Ekologické hledisko

Mnozí neřeší otázku vůně, ale ekologické hledisko. Není tak úplně pravda, že nákupem umělého stromku šetříte přírodu. Možná máte pocit, že se kvůli vám nekácí les, avšak u umělých stromků přírodní prostředí zatěžuje jejich samotná výroba. Na druhou stranu si zaslouží ocenit, že okamžitě nekončí v koši a nenadělají tolik nepořádku. Pokud jde o živé stromky, nejkrásněji sice vypadá nazdobený smrček, ale také nejdříve opadává. Potíže s povánočním úklidem není třeba zvlášť popisovat, o torzech živých stromků, povalujících se začátkem roku po sídlištích, nemluvě.

Pozor při výběru stojanu

Když nedáte dopustit na tradiční živý stromek, máte další starost navíc – pořídit pro něj adekvátní stojan. Levnější stojany ze dřeva nebo kovu vám poslouží spíš u stromků menšího vzrůstu s průměrem do šesti centimetrů, litinové do 10 centimetrů, v ostatních případech se nevyhnete pracnému osekávání kmene. Drobnější stojany také často postrádají nádobku na vodu, díky níž má stromek vláhu a v teplém interiéru déle vydrží. U plastových stojanů bývá už nádobka na vodu běžnou součástí, avšak plastové šrouby, s nimiž kmen ve stojanu upevňujete, často nevydrží. Poměrně stabilní jsou stojany s čelistmi klik fix, avšak jejich masivní základna ke klasickým ozdobám příliš neladí…

Rozumný kompromis: stromeček v květináči

Zlatou střední cestou se zdá být živý stromek v květináči. Bývá sice menší, ale zbaví vás potíží se stojanem i správným upevněním. U prodejců stromků ho často pořídíte už lehce ozdobený mašličkami, anděly či hvězdičkami, což ocení zejména malé děti a odpustí mu tak jeho nevysoký vzrůst. Dejte však stromku čas na aklimatizaci a než ho zabydlíte u vás v pokoji, nechte ho pár dní na chodbě, ať nezažije teplotní šok. Když navíc pořídíte takový stromek u některé z ekologických organizací, můžete se na jaře s čistým svědomím účastnit hromadné výsadby. Nepočítejte však v tomto případě s příliš košatými větvemi.

Pohodlí především

Ti z vás, kdo nehodlají podlehnout předvánočnímu shonu a na svátcích oceňují především pohodu a klid, možná oželí vůni jehličí a jednou provždy (anebo minimálně na pár let) se rozhodnou pro stromek umělý. Záleží jen na vás, jestli bude mít 100 centimetrů nebo dva metry. Na výběr máte kanadské smrky, košaté borovice s měkčím delším jehličím, přírodní, stříbrné i borovice extra, jedličky se symetrickým a bohatým větvením a rovněž jedle stříbrné, kavkazské či sibiřské s větvemi obrácenými vzhůru. Některé stromky se ani umělostí netají a prodávají se ve sněhově bílé, aktuálně letí efektní zasněžení konečků větví. Stojan tvoří vždy součást balení a dají se pořídit i stromky s částečným zdobením. Když si přinesete z trhu nebo lesa pár větviček do vázy, zavoní to u vás doma úplně stejně a sousedi a přátelé na první pohled nepoznají rozdíl. Jestli nemáte předsudky a skladovací prostory vašeho příbytku to unesou, časem budete považovat umělý stromek za výhru.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář