HOBBYMANIE(5)

Z receptáře naší prababičky: Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček

„Našla jsem tento recept v sešitě, který jsem zdědila od mé prababičky,“ píše Jiřina Volná, která se s námi o návod podělila.  Toto nadýchané, na jazyku se rozplývající cukroví se dělalo už v době, kdy ještě nebyly elektrické šlehače a těsto se míchalo půl hodiny a více ručně. Dnes ho díky technice budete mít hotové za pár minut.

Co budeme potřebovat:

280 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
1 celé vejce
máslo na vymazání formiček

Jak na to krok za krokem (fotopostup najdete v gelerii pod článkem):

* Nejprve důkladně vymažeme suché (!) formičky máslem. „Zkusila jsem olej, sádlo, ztužený tuk i Heru, ale nejlépe jdou opravdu vyklápět z másla“, doporučuje autorka receptu.
* Vymazané formičky si připravíme na plech.  Množství těsta je asi na 60 kusů menších formiček.
* V míse vyšleháme cukr, vejce a žloutky do husté pěny asi 8 minut elektrickým šlehačem.
* Do připravených formiček dáváme lžičkou těsto, nijak jej neroztíráme, samo se ve formičce rozleje. Neplníme je až po okraj, těsto se totiž vyfoukne a mohlo by vytéct.
* Dáme plech s formičkami do trouby vyhřáté na 80° C a při této teplotě sušíme zhruba 40 minut.
„Před podáváním je klidně můžete ozdobit šlehačkou, protože pak vlastně chutnají jako pravé rakvičky, které si pamatuji z dob mého dětství,“ doporučuje Jiřina Volná.

Náš tip:

Přizvěte k pečení tohoto cukroví i své děti a vnoučata. Zvláště při vymazávání formiček budou vděčnými pomocníky, svými prstíky to totiž zvládnou mnohem dokonaleji, než dospěláci! A ještě jedna rada: Tohle cukroví se v troubě nepeče, ale suší! Takže spěch opravdu není na místě.

Napsat komentář