HOBBYMANIE(5)

Konec mrznutí u kádí s kapry. Naučíme vás, jak si jej vykuchat a naporcovat v klidu doma

Poradíme vám, jak zvládnout vykuchání šupináče v klidu domova, abyste v hektické předvánoční době nemuseli čekat u kádí, až vám rybu klepnou a ke smažení připraví prodejci. Přinášíme návod, jak na to bez ztrát a problémů. Úkon roku s ním zvládne každá hospodyňka.

Nejprve kaprovi rozřízneme břišní dutinu

Kuchání kapra je stejné jako u většiny sladkovodních ryb. Nejprve ho položíme na bok na dřevěné prkýnko a rozřízneme špičkou ostrého nože mělkým řezem. Postupujeme od řitního otvoru až k hlavě. Opatrně protneme celou břišní dutinu. Pozor mezi břišními ploutvemi, kde je nutné vést řez přesně uprostřed. Jinak hrozí, že se nůž zasekne do kostí.  Vnitřnosti musí zůstat neporušené. Zvláště za hlavou postupujme velmi opatrně. V těchto místech se totiž nachází žlučový váček, jehož protržení by se vůbec nevyplatilo. Žluč by rybí maso znehodnotila, kompletně by zhořklo.

Vnitřnosti vyjímáme ze šupináče opatrně

Rozříznutou rybu pořádně rozevřeme a nejprve uvolníme blány, které drží vnitřnosti. Postupujeme stejně jako při řezu od ocasu k hlavě. Střívko, držící vnitřnosti pevně u hlavy, uštípneme nebo utrhneme. Poté už vnitřnosti krásně vyjmeme. Od vnitřností oddělíme nafouknutý vzduchový měchýřek („dušičku“) a opatrně také váček se žlučí. Těsně přiléhá k začátku střívka za hlavou kapra. Poté oddělíme jikry nebo mlíčí a postupným pomalým taháním i celé střívko.

Potřebné propriety na kuchání? Ostrý nůž nebo sekyrka

Jestli jste dospěli až sem, gratulujeme! Už zbývá kapra jen očistit a naporcovat. Nad žábrami odřízneme hlavu ostrým nožem a případně si můžeme pomoci i sekyrkou. Nakonec je potřeba oškrábat šupiny po celém těle. Chceme-li zůstat této „zábavy“ ušetřeni, rozhodně nevybírejme šupináče. Rybou našeho gusta bude lysec. Nezapomeňme však na vánoční zvyky! Podle mnohých pověr mají rybí šupiny zázračnou moc a údajně přitahují finanční hojnost. Pro klid duše se jistě zadaří ukořistit je jako bonus ještě při nákupu. Jako poslední krok před porcováním nás čeká odříznutí břišní a hřbetní ploutve.

Naporcujeme na podkůvky a smažíme dozlatova

Pokud k bramborovému salátu preferujeme spíše dozlatova prosmažené podkůvky, necháme kapra vcelku. Při krájení asi na 2 cm široké kousky postupujeme jednoduše přes rybí hřbet. Kapra lze také rozpůlit na dvě stejné části a krájet z něj filety podle libosti.

Takto připravené rybí maso můžeme dát na několik hodin do mléka, aby kapr ztratil svou „bahenní“ pachuť. Pár hodin před finální tepelnou úpravou maso nasolíme.

Autor: Hana Raiskubová

 

 

 

 

Napsat komentář