HOBBYMANIE(5)

Tajemné japonské sametové rolády aneb: Na plechu malované

Celý svět žasne nad roládami od asijských pekařek, jejichž rolované skvosty jsou dekorované koberci pestrobarevných květů, a přesně takové kousky zvládnete nyní dle našeho postupu krok za krokem i vy!

Postup pro přípravu těsta s jíškovým základem:

V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte mouku, vše promíchejte, jíšku lehce orestujte a odstavte. Musí zůstat bílá a vláčná! V misce vyšlehejte celá vejce se 4 žloutky a vanilkovým cukrem, přidejte zchladlou jíšku a základ prošlehejte. Zároveň přidejte mléko. Získáte jemné těsto konzistence palačinkového, do kterého vmícháte pěnu z bílků, jejíž základ tvoří pevný sníh se zašlehaným cukrem.


Recept na malovanou japonskou roládu:

55 g másla 90 g hladké mouky 6 vajec 1 vanilkový cukr 150 ml mléka 130 g krupicového cukru 2 lžíce jemně prosátého práškového kakaa; náplň: libovolný džem nebo krém dle chuti

Jak na to krok za krokem:

Na kovový plech uložte silikonovou podložku s vyvýšeným okrajem, mimo jiné proto, že plát na ní upečený je efektně hladký, až lesklý. Přesněji jeho spodní strana. A právě na ní je vymalovaný obrázkový motiv. Vytvoříte ho postupně štětcem z malých dávek těsta obarvených gelových barvami. Nemusíte se obávat, že hmota ztratí na kvalitě; ani delším stání jí neublíží a těsto bude po upečení nadýchané!
Z obarvených dávek postupně tvořte kvítky, ale dbejte na to, aby se nepřekrývaly a nedotýkaly. Jakmile budete mít první vrstvu vymalovanou, předpečte ji ve vyhřáté troubě (cca 2 minuty při 170 °C) a do horkého vzoru domalujte další detaily. Opět je zapečte. Zbylé těsto mezitím vymíchejte, na zpevněný motiv je rozlijte a celý plát v troubě upečte (cca 11 až 15 minut).

Náš tip:
Květovaným motivem či jakýmkoli jiným dekorativním vzorem včetně zvířecí kůže netřeba pokrývat celou plochu pečicí podložky (plech). Stačí poloviční pruh po celé její délce, jenž bude po srolování upečeného plátu zdobit povrch rolády.

Napsat komentář