HOBBYMANIE(5)

Ořechová másla

Ořechy jsou skvělé v tom, že mají vysoký obsah bílkovin, tuků, vlákniny, minerálů a vitamínů. Proto jejich konzumace prospívá našemu tělu a měli bychom je do našeho jídelníčku zařadit.

Ořechy v našem jídelníčku
Ořechy do našeho jídelníčku můžeme zařadit na několik způsobů. Jedním, v současné době velmi oblíbeným způsobem, jsou ořechová másla. Ta jsou vhodná i pro vegetariány a vegany právě díky již zmíněnému vysokému obsahu bílkovin. Ořechová másla dále zvyšují tzv. hodný cholesterol (HDL), který pomáhá odvádět tzv. špatný cholesterol (LDL) do jater, kde je metabolizován.
Takže ve zkratce lze říct, že ořechová másla jsou skvělá pro naše tělo a jako pomyslná třešnička na dortu – skvěle chutnají.

Domácí výroba
Již jsme si zvykli, že při nákupu výrobků se ne vždy můžeme zcela spolehnout na štítky na potravinách. Prodejci hledají hodně mezer v zákoně, jak obejít některé povinnosti. A občas je velmi těžké se vyznat v tom, co se na štítku vlastně píše. Z toho důvodu se jako nejvhodnější a nejlepší způsob jeví si ořechové máslo vyrobit doma.

Budete potřebovat výkonný mixér a ořechy. Nejdříve ořechy dejte na pečící papír na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova. Po vyndání z trouby je nechte chvíli vychladnout a pak již můžete mixovat. Mixujte do té doby, než se z ořechů stane máslo. Nezapomínejte na to, že se některé ořechy přichytí na stěny nádoby a je tedy třeba pravidelně stěrkou stírat vše, co se na stěny přichytí. Konzistence pak závisí zcela na vás. Pokud chcete hladké máslo, mixujte do hladka. Pokud chcete v másle kousky ořechů, také je to možné. Máslo žádané konzistence poté vložte do uzavíratelné sklenice a skladujte ideálně v ledničce, kde vydrží až 1 měsíc.

A jaké ořechy lze použít? Naprosto všechny! Můžete si poté vyrobit arašídové máslo, kešu máslo, mandlové máslo, pistáciové máslo – prostě jakékoliv budete chtít. Záleží jen na vaší chuti.

Kupované ořechové máslo
Ne každý má prostor a chuť se do vyrábění domácího ořechového másla pustit, a tak vám zde napíšeme pár tipů, na co si dát při koupi pozor:
– pozor na přídavné látky – za účelem zlepšení chuti se používají například palmový tuk, umělá sladidla aj.
– velikost balení – pokud jste si dali záležet na výběru 100 % ořechového másla bez přídavných látek, musíte vzít v úvahu to, že jeho trvanlivost je menší.

Soňa J.

Napsat komentář