HOBBYMANIE(5)

Studentský byt a jeho vybavení

Váš student se rozhodl, že by chtěl jít bydlet do podnájmu s přáteli, protože koleje pro něj nejsou vhodné. Kromě nájmu vás nyní čeká i pomoc se zajištěním základního vybavení. Pojďme se v následujícím článku seznámit se základními spotřebiči, které studentský byt vyžaduje

Základní spotřebiče
Specifikem studentského bytu je, že spotřebiče se kupují pro více lidí, a tedy by měli něco vydržet, Zároveň však chcete, aby byly levné, protože lze předpokládat, že budou zapotřebí jen pár let.

Pračka
Pokud není součástí pronajatého bytu, je toto spotřebič, který bude zajisté třeba. Zvláště tehdy, pokud vaše dítě studuje daleko a je zde předpoklad, že nebude jezdit každý víkend domů. Dobrou zprávou je, že automatická pračka se dá pořídit již od cca 3 000 Kč. Ale samozřejmě byste se měli zaměřit nejen na cenu, ale i na spotřebu. Že ušetříte na pračce je sice skvělé, nedoplatky na zálohách už ale tak skvělé nebudou.
Kombinovaná chladnička
Další důležitý spotřebič, bez kterého se neobejde žádný byt. Velikost chladničky vyberete jednoduše dle pravidla, že na jednoho člena domácnosti je třeba 70 l chladničky a 25 l objemu mrazničky.
Rychlovarná konvice
Tento spotřebič je také nezbytný a zároveň se dá pořídit již od 200 Kč. Pro 3 a více osob se doporučuje objem alespoň 1,5 l. Zde se opět zaměřte nejen na cenu, ale i na příkon, který ovlivňuje rychlost ohřevu. Ideálně se doporučuje minimálně příkon 2 000 W.
Mikrovlnná trouba
Asi by se bez ní studentský byt obešel, ale co si budeme povídat, studenti si asi nebudou vařit každý den a možná si dokonce budou vozit jídlo z domova. Je tedy třeba mikrovlnné trouby k ohřevu. Objem by měl být ideálně alespoň 19 l a pro mikrovlnnou troubu bez speciálních funkcí postačí výkon 1 000 W.

Použité spotřebiče
Jendou z alternativ je zařídit studentský byt s pomocí bazaru. Rychlovarnou konvici asi nebudete pořizovat z bazaru, ale například u pračky a chladničky už to stojí za úvahu. Často se také můžete setkat s tím, že se někdo snaží zbavit spotřebičů co nejrychleji, a dává je za odvoz.

Soňa J.

Napsat komentář