HOBBYMANIE(5)

Moderní krbová kamna, která hravě vytopí celý dům

Vládu nad počasím převzala zima, není nad to vrátit se z procházky nebo práce do vyhřátého domova. To se ale hezky řekne a hůř provádí, většina z nás si po návratu domů musí nejdřív zatopit. Toužíte nejen po teplu, ale i po vůni dřeva a romantické atmosféře, o kterou se postarají krbová kamna? Proč ne? Vyberte si taková, která umí vytopit celý dům.

Nejsou kamna jako kamna

Na trhu jsou různé typy kamen, každá mají něco do sebe. V něčem se liší, něco mají společné. Ptáte se co? Velkou měrou se podílí na pověstném teplu domova. A to nejen tím teplem v pravém smyslu slova, ale i atmosférou. Takový pohled na plápolající plamínek je příjemnější než ten nejlepší seriál.

  • Krbová kamna, která začnou hřát hned, jak v nich rozděláte oheň, jsou nestárnoucí klasikou, která nikdy nezklame.
  • Kachlová kamna, která už dávno nepatří jen na chaty a chalupy, ale mají své místo i v moderním interiéru. Víte, že si na nich mnohdy můžete přihřát třeba hrnek s čajem a hřejí i nějakou chvíli poté, co oheň vyhasne?
  • Krbová kamna s výměníkem, která připojíte na ústřední topení a pak ohřívají vodu v radiátorech, někdy i vodu třeba na sprchování.
  • Peletová kamna, kterým se přezdívá kamna 21.století, protože je můžete ovládat na dálku a nemusíte ani štípat dříví. Topí se v nich totiž malými slisovanými válečky, peletami.
  • Peletová kamna s teplovodním výměníkem, která si sama hlídají teplotu a můžete si díky nim užívat teplo z pelet po celém domě.

Zdroj: fotobanka

Jak vybrat ta nejlepší kamna?

Výběr kamen samozřejmě záleží i na vašem vkusu a je třeba zohlednit vybavení interiéru, design ale není tím nejdůležitějším. Záleží i na tom, co od nich očekáváte, jaké jsou vaše finanční možnosti a jaký druh topiva zvolíte.

K čemu plánujete kamna využívat?

Přemýšlíte o kamnech spíš jako o dekoraci, nebo je chcete využít na maximum? Chcete jimi vytápět jen jednu místnost, nebo celý dům? Vystačíte si s krbovkami, které vytopí místnost, kde jsou nainstalované, nebo chcete kamna s výměníkem, která napojíte na topení a ohřejí vodu nejen v radiátorech, ale třeba i na sprchování?

Čím v kamnech budete topit?

Nevadí vám, když budete shánět dřevo, řezat ho, štípat, sušit, nosit ke kamnům a přikládat? Nebo vás právě tyhle starosti od pořízení kamen až dosud odrazovaly a radši byste moderní pelety, které stačí nasypat do zásobníku a jen je sem tam dosypat?  Kamna na pelety si navíc sama „přikládají“, vy se tak nemusíte skoro o nic starat.

Zdroj: fotobanka 

Nepodceňujte výkon kamen

Nejdůležitější parametr při výběru kamen je jejich výkon, který nesmí být ani příliš malý, ale ani příliš velký, měl by odpovídat tepelným ztrátám místnosti.

O jeho výběru je ideální se poradit s odborníky, protože když vsadíte na kamna s příliš vysokým výkonem, budete je muset „přiškrcovat“, což vede k nedokonalému spalování, zakouřeným dvířkům a usazování zplodin v kouřovodech. Příliš nízký výkon vás zase bude svádět k tomu, abyste kamna přetěžovali.

Víte, že pokud máte zrekonstruovaný, pasivní nebo nízkoenergetický dům, měli byste zvolit kamna s externím přívodem vzduchu? Taková kamna totiž k hoření nespotřebovávají vzduch, který doma dýcháte.

Napsat komentář