HOBBYMANIE(5)

Americká bábovka, zvaná Srdeční záležitost

Pokud si někdo myslí, že Američané znají tak akorát hamburgery a hot dogy, je na omylu. I tento národ je náramně mlsný a tamní cukráři umí také divy, jak vás může přesvědčit tento recept, který jsme pro vás našli na webových stránkách http://goboldwithbutter.com

Zahalená komplet do čokoládové polevy vyhlíží docela obyčejně, téměř tuctově. O to větší překvapení zažije každý, kdo tuto bábovku rozkrojí. Vlastně pouze ten, na koho se usměje trochu štěstí. Trefit se při porcování nožem do místa, kde se na řezu objeví krásně vyrýsované srdíčko, je totiž o náhodě, a ne každému se to podaří. Pokud se vám to nepoštěstilo hned napoprvé, není ještě nic ztraceno. Jednoduše nůž zakrojte do bábovky o malý kousek dál a dílo se jistě podaří. A v celé kráse na vás vyhlédne krásné červené srdce!

Bábovka s utajenými srdíčky

400 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 0,5 lžičky jedlé sody, špetka soli, 250 g másla, 300 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 4 vejce, 200 ml podmáslí, 1 lžíce citrónové šťávy; jahodové těsto: 250 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 230 g másla, 200 g krupicového cukru, 5 vajec, 120 g zakysané smetany, 250 g jahodového pyré, dle potřeby červené potravinářské gelové barvivo; poleva: 120 ml sladké smetany, 100 g hořké čokolády, 30 g másla; na formu: tuk a hrubá mouka

Jak na to krok za krokem:

1. Jako první upečte korpus na srdíčka (červené jahodové těsto): Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem a postupně do pěny zašlehejte vejce. Dále do máslového základu zapracujte sypkou směs střídavě se zakysanou smetanou, nakonec do těsta vmíchejte jahodové pyré a pro zvýraznění přidejte párátkem trochu červené gelové barvy. Propracované těsto nalijte do chlebíčkové formy cca 22 x 11 cm vyložené papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 165 °C korpus upečte (cca 50 až 60 minut). Upečený nechte ve formě krátce vydýchat a vyklopte ho na podložku či mřížku.
2. Zcela zchladlý jahodový korpus (nejlépe na druhý den) rozdělte nožem na plátky silné až 3 cm a vykrojte z nich formičkou dostatečně velká a silná srdíčka. Materiál si dobře rozpočítejte a rozvrhněte, abyste získali dostatečný počet srdíčkových kousků (8 až 10 ks).
3. Dále připravte těsto na bábovku: Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, sodou a solí. Máslo vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a postupně do světlé pěny zašlehejte vejce. Do máslové pěny zapravte střídavě natřikrát připravenou sypkou směs a podmáslí vymíchané s citrónovou šťávou. Těsto dobře propracujte a přibližně polovinu nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Kolem komínku rozestavte středem světlého těsta věnec ze silných červených srdíček obrácených špičkami nahoru (natlačte je těsně k sobě) a lžící na ně navrstvěte zbylé těsto. Bábovku pak pečte v troubě vyhřáté na 165 °C (cca 1 hodina, nutný test špejlí!), hotovou nechte ve formě cca 10 minut vydýchat a pak ji vyklopte na mřížku.
4. Zcela zchladlou bábovku polijte polevou, jejíž základ tvoří v mikrovlnce ohřátá smetana vymíchaná dohladka s rozpuštěnou hořkou čokoládou a máslem.

Náš tip:
Pokud vám nezbylo dostatečné množství světlého těsta na zakrytí věnce z obrácených červených srdíček ve formě (viz recept), není to na závadu. Špičky jednotlivých kousků mohou vyčnívat ze světlého těsta ven. Obsah formy nabude při následném pečení značně na objemu a srdíčka se v důsledku toho do světlého těsta zcela zanoří.

Zdroj a foto: http://goboldwithbutter.com

Napsat komentář