HOBBYMANIE(5)

Auto nové, nebo ojeté? Rozhodujte se podle financí i řidičských zkušeností

S koupí nového vozu se pojí i spousta otázek, na které je dobré znát odpovědi. Ať už se rozhodnete pro ojetý vůz, nebo dáte přednost modelu přímo z výrobní linky, obě varianty mají svá pro a proti. Znáte je i vy?

Výběr vhodného auta by se měl odvíjet především od vaší finanční situace a řidičských zkušeností. Pokud jste začínající řidič či řidička, dejte přednost raději vozu z druhé ruky nebo levnější variantě nového automobilu. Každopádně by se vám měl vůz dobře řídit a snadno ovládat. Typ vozidla volte také s přihlédnutím k tomu, co od něj očekáváte. Máte v plánu jezdit spíše dlouhé trasy? Sáhněte po autě, které jezdí na naftu. Dieselový typ motoru se obecně doporučuje, pokud ročně najedete přibližně 20 000 kilometrů.

 

Sledujte výhodné akce a nebojte se smlouvat

Koupě nového vozu je často srdcovou záležitostí, v níž hrají roli především emoce. Léta šetříte, vybíráte, zvažujete, abyste si jednoho dne pořídili auto, po kterém opravdu toužíte. Vyšší počáteční investice vás v tomto případě nemine, na druhou stranu zde máte větší jistotu, že vám vůz bude věrně sloužit několik let.

 

Tip: Do prodejny automobilů zavítejte na konci kalendářního čtvrtletí. Prodejci bývají v tomto období přívětivější ohledně smlouvání, jelikož se snaží dohnat prodejní body, za které mají bonusy. Vyplatí se také sledovat nejrůznější akce a výhodné nabídky automobilek.

 

Kvalitní ojetina vs. šrot

Ojetý vůz může být tak trochu sázkou do loterie. Je třeba rozlišovat mezi kvalitní ojetinou a něčím, co připomíná spíše hromádku šrotu na čtyřech kolech. Problém nastává ve chvíli, kdy nejsou vady vozu na první pohled patrné. Prodejci znají nejrůznější triky, jak před vámi zamaskovat skutečný stav auta. K ruce si proto vezměte zkušeného automechanika, který se vozu podívá i pod kapotu. V ideálním případě jej odveze do servisu, kde ho podřídí generální prohlídce. Nezapomeňte si dát stranou část financí na případné opravy, které mohou být v budoucnu nezbytné.

 

Až si vyberete vhodné auto, vezměte v potaz také autopojištění. Povinné ručení je ze zákona povinné, havarijní pojištění se pak vyplatí zejména u nových případně dražších automobilů.

 

Při výběru buďte trpěliví

Až budete obrážet autobazary či prodejny, obrňte se trpělivostí. Rozhodně neskočte po první nabídce, která se vám namane. Mějte na paměti, že do vozu investujete nemalou částku. Levný automobil, který patří ve skutečnosti spíš do šrotu, se vám může ve výsledku prodražit. Buďte aktivní a hledejte i na různých fórech či bazarech. Nákup vozu od přímého majitele je mnohdy bezpečnější než z autobazaru. V obou případech chtějte vidět servisní knížku a zkontrolujte VIN kód. Ten slouží k identifikaci. Číslo musí souhlasit s údaji v technickém průkazu.

Napsat komentář