HOBBYMANIE(5)

Pokládáme dřevěnou podlahu svépomocí

Možná uvažujete o tom, že byste část domácí rekonstrukce zvládli vlastními silami a ušetřili tak za práci řemeslníků, kteří se navíc ještě dost špatně shánějí? Zvládnout se to určitě dá. Jak tedy na to?

Dřevěná podlaha

Základem útulného domova, v němž převládají přírodní materiály a kde se budeme cítit dobře, je podlaha ze dřeva. Dnes už není žádný důvod sahat po náhražkách dřeva, moderní dřevěné podlahy nejsou drahé a mají vynikající užitné vlastnosti:

  • mají jedinečný vzhled,
  • jsou stabilní a tiché,
  • příjemné a teplé na bosý došlap,
  • mají luxusně ošetřenou pohledovou vrstvu lakem, nebo olejem,
  • vydrží desítky let, někteří výrobci poskytují i 30letou záruku!

Podlahové díly různých šířek a délek jsou vícevrstvé lepené lamely, s nimiž se lehce paracuje, dají se totiž položit plovoucím způsobem. Mají po stranách zaklapávací zámky, které drží díly pevně u sebe, aby se ani časem netvořily spáry a podlaha byla stabilní a nevrzala. Práce s nimi jde opravdu dobře od ruky.

Podklad

Nejprve je ovšem důležité připravit kvalitní, suchý a absolutně rovný podklad. Ideální je cementový nebo anhydritový potěr, který musí dobře vyschnout. Na to je potřeba mít dostatek času, přičemž dopředu nelze odhadnout, jak dlouho bude podklad vysychat. Záleží totiž na mnoha okolnostech: na tloušťce cementové/anhydritové vrstvy, na okolní teplotě a vlhkosti vzduchu a tedy na počasí. Pokud máte v úmyslu obětovat pokládce podlahy například 14denní dovolenou, velmi doporučujeme rozdělit ji na dva týdny, mezi kterými bude měsíční odstup.

Výběr podlahy

Samotnou dřevěnou podlahu si vyberete pochopitelně podle vzhledu. Navštivte vzorkovnu nebo si nechte vzorky přivézt domů a vyberte správný odstín podle toho jak vypadá na světle přímo v té místnosti, kde bude ležet. Nejtvrdší podlahy z běžných dřev jsou dubové, ale možná vás zláká nápadnější design javoru, pravidelná kresba jedle, nebo jasanu. Suky ve dřevě podtrhují přírodní vzhled, ale můžete vybrat podlahu i bez suků, které se hodí i do moderních interiérů, kde budou dělat dobrou společnost chladným materiálům – sklu či chromu.

Parkety

Třívrstvé dřevěné podlahy se dodávají i v rozměru parket, jež poskládáte do tradičního stromečkového vzoru. V poslední době se dostává do módy francouzský vzor zvaný chevron. Parkety mají stejně jako dlouhá prkna po stranách vysoustruženou drážku pomocí níž se k sobě přiklapávají. Je s nimi víc práce než s rozměrnějšími prkny, ale není to příliš složité a výsledek rozhodně bude stát za to.

Pokládka

Pokud jste si správně poradili s podkladem, čeká vás už jen hezká čistá práce, která půjde poměrně rychle. Podlahy byste měli mít tak o 10 % víc, než je čistá výměra na prořezy a případné opravy. Balíky s podlahovými díly nechte 48 hodin před pokládkou odpočívat v místnosti, kam přijdou položit, aby se sjednotila teplota. Kromě pokládky plovoucím způsobem přichází v úvahu i celoplošné lepení. Práce s lepidlem ovšem vyžaduje trochu cviku a příliš se nedoporučuje pustit se do zásadního díla bez zkušeností. Hrozí, že se lepidlo dostane na lícovou stranu, bude ho pod podlahou moc nebo naopak málo a vzniknou obtížně napravitelné škody. Naproti tomu pokládka plovoucím způsobem je poměrně nekomplikovaná a způsobení nevratných škod při ní nehrozí.

Podložka

Pod dřevěnou podlahu nezapomeňte položit protihlukovou podložku. Nejlepší vlastnosti má korková, ale dobře vyhoví i podložky dřevovláknité.

Dilatační spára

Po obvodu místnosti a kolem pevných vstupů zachovejte nejméně 1 cm širokou dilatační spáru.

Směr pokládky

Podlahu začněte pokládat zleva doprava. U první řady odřízněte pilou pero a pokládejte prkna touto stranou ke zdi. Nezapomeňte na dilatační spáru! Každá další řada by měla být posunutá o jednu třetinu až polovinu délky prkna.

Podlahová lišta

Korunou celého díla bude podlahová lišta, která po obvodu celé místnosti zakryje dilatační spáru, navíc může také přikrýt kabely, které by jinak vedly kolem celé místnosti. Lištám věnujte náležitou pozornost. Mohou mít neobvyklý design, který ovlivní vzhled celé místnosti. V módě jsou nyní vysoké soklové lišty, které nemají barvu podlahy, ale jsou bílé nebo jinak barevné.

Nářadí

K pokládce plovoucím způsobem budete potřebovat jen běžné nářadí:

  • pilu pro řezání podlahových dílů,
  • kovové rameno a dorážečku, které se prodávají v montážním setu,
  • tužku,
  • úhelník
  • a hodí se i obrysová šablona, pokud budete vyřezávat složitější tvary.

 

Distanční klínky vám pomohou vymezit dilatační spáru.

Napsat komentář