HOBBYMANIE(5)

Kam za turistikou v okolí Mariánských Lázní?

Doba dovolených je za dveřmi, časy, kdy jsme skoro nemohli opustit vlastní domovy, jsou naštěstí za námi a my se těšíme, jak vyrazíme vstříc dobrodružství. Vybrali jste si za cíl svých prázdninových cest Mariánské Lázně? Přemýšlíte, kam se v okolí vydat? Čtěte dál, máme pro vás pár tipů, co rozhodně musíte vidět.

Západní Čechy lákají na krásnou přírodu i architektonické skvosty

Mariánské Lázně tvoří spolu s Františkovými Lázněmi a Karlovými Vary proslulý západočeský lázeňský trojúhelník. Ačkoli patří mezi nejmladší z těchto lázní, získaly si celou řadu příznivců. I slavné osobnosti jako J. W. Goethe, Edward VII., F.Chopin, A. Dvořák, E. Destinová a další se sem rády vraceli.

Není se čemu divit. Zdejší nádherná příroda láká k dlouhým procházkám za současného popíjení minerálních pramenů a třeba i pojídání teplé lázeňské oplatky. Asi nikoho by přitom nenapadlo, že to není tak dávno, co na místech, kde dnes stojí elegantní hotely a úžasné parky, byl poměrně nedávno neprostupný prales, strmé rokle a bažina.

Co v okolí Mariánských Lázní musíte vidět?

Když se nabažíte přírody, Zpívající fontány, památek a pramenů přímo ve městě, můžete se vydat také o kousek dál a poznat krásy okolí. Co by vaší pozornosti nemělo uniknout?

Osada Kladská vám vezme dech

Jen pár kilometrů od Mariánských Lázní se rozprostírá osada a výletní místo v srdci Slavkovského lesa, Kladská. Láká téměř neporušenou přírodou a krásnými zákoutími s jehličnatými stromy, jejichž větvení sahá až k zemi.

Kromě zdejšího rybníka a Loveckého zámečku se můžete těšit také na naučnou stezku tvořenou pěšinou kombinovanou s dřevěným chodníkem, která je zaměřená na geologii, biologii a také historii zdejší krajiny.

Klášter Teplá

Premonstrátský klášter v Teplé leží nedaleko Mariánských Lázní. Založil ho v roce 1193 blahoslavený Hroznata. Areálu vévodí románsko-gotický Kostel Zvěstování Páně, v severní kapli klášterního kostela jsou uloženy Hroznatovy ostatky.

Víte, že během prohlídky zde můžete navštívit třeba rozsáhlou knihovnu, sbírku portrétů všech zdejších opatů, nebo rozlehlou zahradu? Děti zase potěší expozice Vodního světa, kde najdou několik interaktivních modelů prezentujících mlýnské technologie.

Hrad a zámek v Bečově nad Teplou

Nad hlubokým údolím, obklopený lesnatými kopci, se ve stejnojmenném městě tyčí hrad a zámek Bečov nad Teplou. Ze dvou stran ho obtéká řeka Teplá, z té třetí je oddělený Dolským potokem.

Víte, že hrad byl s největší pravděpodobností založený jako královské léno za Jana Lucemburského?

Bonusový tip na závěr: Patříte mezi milovníky zlatavého moku? Pak určitě musíte navštívit nedaleký rodinný pivovar v Chodové Plané – Chodovar

Kromě dobrého piva se můžete těšit také na vynikající jídlo. To si můžete vychutnat buď v Restauraci Sladovna, nebo v unikátní Restauraci Ve Skále. A kdo nebude mít dost, ten se může vydat na prohlídku uvnitř pivovaru zakončenou ochutnávkou zdejšího piva z kouzelné pivovarské kašny.

2 Comments

Napsat komentář