HOBBYMANIE(5)

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače

Je tu léto a s ním i oblíbená pochoutka, kterou milují snad všichni bez rozdílu věku. Však kdo by nemiloval tu božskou chuť ovoce, smetany, čokolády nebo různých likérů. Ano řeč je o zmrzlině a pominu-li, že zmrzlina je vlastně lék, teda dá se-li nazvat odměna po vytrhnutém zubu lékem. Je výborným pomocníkem na zlomené srdce a společníkem v dětství.

Hlavní výhodou domácí zmrzliny je, že si vlastně pochutnáváme na něčem, co je vyrobené bez konzervačních látek. To ocení každý milovník zdravé výživy. Dalším bonusem je, že pokud zapojíte do přípravy zmrzliny celou rodinu, Vaše následná konzumace s dětmi bude veselejší a pestřejší.

 

Typy zmrzlin:

Ovocná zmrzlina : Je nejzdravější variantou zmrzlin, její obsah je tvořen minimálně z 20% ovoce, nebo minimálně z 10% citrusů. Zde platí čím více, tím lépe. Je dobré zvolit vhodné ,,pojivo,, Je možné zvolit vodovou variantu s přidáním čisté vody nebo krémovou variantu s částí mléka, smetany nebo bílého jogurtu.

Smetanová zmrzlina, zmrzlina z mléka: Je pro někoho chutnější varianta, ale je také tučnější. U krémové zmrzliny je velmi důležitý poměr smetany, mléka. U alergiků jde nahradit smetana mlékem sojovým. Zmrzlina se připravuje bez vody, a je velmi důležitý poměr mléko = vejce.

Sorbet : Je oblíbený pro své experimentální přísady jako jsou šumivá vína, sekty, různé alkoholické nápoje. Základem je ovoce, voda. Naopak se nikdy nepoužívá smetana, mléko. Zaručuje se tím nízký obsah tuků.

Parfait : Výhodou této zmrzliny je, že se během přípravy nemusí míchat, jedná se o polozmraženou zmrzlinu připravovanou bez zmrzlinovače. Vzhledem k vysokému podílu vaječných žloutků a cukru zůstává krémová.

Mražený jogurt : Je velmi oblíbenou alternativou pro milovníky čokolády, karamelu nebo oříšků. Nejčastěji se používá varianta kvalitního bílého jogurtu, mléka a čokoládového toppingu. Vršek se zdobí oříšky, pistáciemi dle chuti.

 

Příprava zmrzliny: Chceme-li zmrzlinu bez zmrzlinovače, chce to opravdu ověřený recept, dále už nám stačí jen správné suroviny a síla. Suroviny vložíme do obyčejné čisté mísy a můžeme začít posilovat naše svaly. Je zapotřebí propojit všechny suroviny a získat krémovou hmotu. Takovou hmotu je důležité ještě několikrát promíchat. Tady si právě všechny kuchařinky oblíbili variantu Parfait – bez míchání.

 

Čokoládová zmrzlina:
250ml plnotučného mléka
120g cukr krupice
200g čokolády na vaření
500ml smetany ke šlehání
1 lžička Vanilkové cukru, vanilkový lusk

Nastrouhanou čokoládu promícháme s vanilkovým a krupicovým cukrem. Mléko přivedeme k varu a přidáme nastrouhanou čokoládu. Mícháme dokud se vše nerozpustí. Celou směs necháme vychladnout, dále přidáme smetanu a opět směs uložíme do chladničky. Zchlazenou směs přelijeme na plech, nerezový pekáček, přikryjeme kuchyňskou fólií a dáme do mrazáku. Poté je znovu promícháme a dáme opět ztuhnout. Takový proces opakujeme celkem 3x. Čím více, tím bude zmrzlina krémovější. V poslední fázi můžeme do zmrzliny přidat oříšky, drobné ovoce.

 

Čokoládová zmrzlina

Napsat komentář