HOBBYMANIE(5)

Bohatý chlebíček s banány a čokoládou

Zajásají především milovníci ovesných vloček a potěšíme také všechny příznivce sladkého, kteří trpí alergií na ořechy. Právě vločky toto skořápkové ovoce skvěle zastoupí, nevěříte? Potom se pusťte do pečení a ochutnejte! Lepší náhražku určitě nenajdete. A aby byl výsledek opravdu dokonalý, máme pro váš ještě prima tip: Místo sekané tabulkové čokolády nebo čoko čoček (cukrářská poleva) použijte v receptuře tzv. čokofloky, které se při pobytu v troubě ve struktuře těsta tolik nerozpečou. Jejich dodavatelem je např. firma Kovandovi a určitě je koupíte a v každém větším marketu.

Bohatý chlebíček s banány a čokoládou:
1,25 hrnku hladké mouky, 1 hrnek tmavé žitné mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 0,5 hrnku krupicového cukru, 0,5 hrnku hnědého cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 0,5 lžičky soli, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku sladké smetany, 2 vejce, 0,25 kostky másla, 1 hrnek vidličkou rozmělněných banánů (3 ks), 0,5 hrnku čokoládových čoček; na dohotovení: moučkový cukr

Jak na to (Podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

Oba druhy mouky promíchejte s ovesnými vločkami, přidejte krupicový, hnědý i vanilkový cukr, kypřicí prášek, sodu, skořici i sůl a opět vše nasucho propracujte. K sypké směsi přilijte mléko, vejce rozkvedlaná ve smetaně, dále přidejte rozehřáté zchladlé máslo, rozmělněné banány a nakonec do těsta vmíchejte čokoládové čočky.
Propracovanou hmotu rozdělte do 2 menších forem na chlebíček 17 x 11 cm vyložených papírem na pečení, případně použijte jednu větší (27 x 11 cm), a pečte vše v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 45 až 50 minut (nutná je na závěr zkouška špejlí). Hotové buchty nechte ve formě krátce vydýchat, poté je vyklopte na podložku a nechte zcela vychladnout. Chlebíčky podávejte rozdělené na plátky, jež lehce poprášíte moučkovým cukrem.

Náš tip:
Nešmakují vám přezrálé banány, jež začínají zapomenuté v míse s dalším ovocem moučnatět a je líto vám je vyhodit? Takové ovoce poznáte snadno: Jeho slupka, často nepěkně tečkovaná, postupně hnědne, ale dužnina uvnitř má stále původní tvar a nekazí se. A právě banány v této pro leckoho nepoživatelné fázi jsou jako stvořené do těsta pro náš chlebíček!

Autor: -řís-

Foto: © and styling ing. Jiří Savinec

 

Napsat komentář