HOBBYMANIE(5)

Nebezpečná krása zahrady: Co na ni určitě nepatří, když máte malé děti

Možná to nevíte, ale třeba i cibulky tulipánů, narcisů i bledulí jsou jedovaté. A takový ocún vás může rovnou i zabít. Proto je vhodné cibulky těchto květin před dětmi dobře schovat. Na malé zvědavce, kteří rádi ochutnávají neznámé, ale číhá nebezpečí také v podobě lákavě barevných bobulí a plodů z mnoha okrasných dřevin. Pojďme si tedy říct, s kterými rostlinami bude lépe počkat, až vaše ratolesti odrostou.

Které rostliny můžou dělat potíže

Jedovaté jsou například mladé lístky a plody břečtanu. Jejich požití může způsobit nepříjemné zažívací potíže, stejně jako plody cesmíny ostrolisté. Zdravotní potíže vyvolá i požití bobulí brslenu, nebezpečný je také orlíček, áron, pámelník nebo zimostráz.

Co může děti i zabít

Jsou na pohled velmi atraktivní, přesto se jim, máte-li malé děti,  při zakládání okrasné zahrady raději vyhněte. U některých stačí sníst jen pár bobulí nebo kvítků a neštěstí je tady!
Prudce jedovatý je například zlatý déšť. Tento posel jara krásně kvete, ale stačí, když dítě spolkne 4-5 kvítků a je zle. Ještě jedovatější jsou jeho plody v podobě malých lusků.
Stejně tak jedovaté jsou také „andělské trumpety“, tedy durman. Tato rostlina je jedovatá celá a už pouhý dotyk může přivodit zánět kůže. To, že je stejně nebezpečný také tis červený, je poměrně známý fakt, ale věděli jste, že podobně jsou na tom také oleandr nebo rododendron?
Za vůbec nejjedovatější okrasnou rostlinu v Evropě je považován oměj šalamounek. Tato půvabná, až metr vysoká bylina, je také toxická celá. Obsahuje alkaloid akonitin. Dospělého člověka dokáže zabít už několik gramů této rostliny. Ostatně prilbica, jak jí říkají Slováci, se dříve používala jako velmi účinný jed na krysy…
Jestli se tedy chystáte zkrášlit svou zahradu, všem těmto rostlinám se raději vyhněte. A pokud už máte zahradu vzrostlou, keře a byliny raději oploťte. Hlavně dětem trpělivě vysvětlujte, že jejich plody opravdu nejsou k jídlu, popřípadě je preventivně otrhejte.

Autor: -jav-

Napsat komentář