HOBBYMANIE(5)

Kustovnice čínská: Afrodiziakum, životabudič, elixír mládí i antioxidant

Užívání plodů kustovnice prý zaručuje podle čínské tradiční medicíny vitalitu, věčné mládí a u mužů prý podporuje i sexuální apetit. Ano, řeč je o kustovnici čínské neboli goji.
Kustovnice čínská (Lyceum chinensis) je opadavá, zcela mrazuvzdorná keřovitá trvalka. Dá se tedy bez problémů pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Není náročná, roste dobře i v chudých půdách. Vyhovuje jí teplejší, slunná poloha a lehčí písčitojílovitá půda. Dorůstá výšky 1 až 2,5 metru, její větve se rozklánějí do šířky.
Drobné fialové kvítky jsou oboupohlavní, rostlina je tedy samosprašná. Při dobré péči (a troše štěstí) se vám po 2-3 letech pěstování odvděčí velkým množstvím oranžovočervených elipsovitých, 1 až 2,5 cm dlouhých bobulek.

Jak kustovnici pěstovat?

Především se obrňte trpělivostí. Někomu začne rostlina plodit už za dva roky, dost často ale pěstitelé uvádějí, že to trvá i 4 až 5 let. A jak na to?
Koupené rostliny opatrně vyjměte a zasaďte je do připravených jam tak hluboko, jako byly v kontejneru. Před tím se vyplatí dát na dno jámy kompost nebo vyzrálý hnůj. Protože vytvářejí širokou korunu, sázejte je ve vzdálenosti nejméně 2,5 m od sebe. Okolí kmínků zbavte plevelů a obsypejte mulčovacím materiálem.
Odborníci radí tvarovat keřík během růstu do podoby stromku. Pokud si chcete zajistit rychlou násadu plodů, vyberte v prvním roce pěstování okolo hlavního kmene 3-5 rovnoměrně rozmístěných postranních větví. Ty budou sloužit jako základ koruny. Seřízněte je na 10 až 20 cm, abyste podpořili další větvení. Mezitím nechte 3 až 4 větve z hlavního kmene bez zaštipování. Poslouží jako dočasná plocha pro ranou násadu plodů.
Ve druhém roce vyberte jeden silný, vertikální výhon ze spodního patra jako prodloužení kmene. Zkraťte jej o 10až 20 cm. Ponechte 4 až 5  výhonů, které budou tvořit druhou plodící plochu. Všechny ostatní výhony z hlavního kmene odstraňte. Ve třetím až pátém roce postupujte stejně.

Proč se jejím plodům říká zázračné?

Plody goji obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen či fosfor ) a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. To z nich dělá jedinečnou, živinami nabitou potravinu.
V Číně znají vlastnosti plodů goji už po staletí. Každý vám tu s úsměvem prozradí, že jsou jako afrodiziakum výtečné hlavně pro muže středního věku. Rády je ale užívají i ženy. Goji prý totiž zpomaluje proces stárnutí.
To ale není zdaleka všechno, co plody goji umí. Konzumace čerstvých i sušených plodů posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a zlepšuje zrak. Pravidelné pití čaje (připravuje se stejně, jako šípkový) zlepšuje funkci jater i ledvin a snižuje také obsah cholesterolu v krvi.

Napsat komentář