HOBBYMANIE(5)

Děti na prázdninách: Odlákejte je od tabletu interaktivními hračkami, stačí i odřezky prken

A to je chyba. Mobil i tablet sice děti zabaví, ale v drtivé většině případů jen pasivně. Tyto novodobé hračky nerozvíjejí jejich fantazii ani touhu po poznávání nových možností. Zkuste jim tedy stejně jako Jamie Rantzová z Michiganu nabídnout zábavu „postaru“, která u nich bude probouzet jejich přirozené tvůrčí schopnosti. Stačí k tomu například jen hromádka odřezků z prken, která se válí někde v garáži jako pozůstatek kutilství vašeho manžela. Nebo si je vyproste u nejbližšího truhláře, který se rád zbaví trochy dřevěného „šrotu“.

Kde někdo vidí nepořádek, jiný spoustu hraček zadarmo

Jamie si všimla, že její čtyřletý syn si v garáži hraje s hromádkou odřezků z prken, které chtěla původně vyhodit. Díky své fantazii v nich viděl něco úplně jiného a postavil si z nich celé městečko s ulicemi.
Tak proč mu trochu nepomoci a jeho nápad dál nerozvíjet? Hned večer se tedy pustila do práce. Stačila jí k tomu přímočará pilka, černá olejová tabulová barva, bruska a malý malířský váleček. Svůj postup zapsala a nafotografovala, abyste měli snadnější práci.

Krok 1.: Řezání dřeva

Zbytky prken seřízněte tak, abyste vytvořily dostatečné množství variant střech budoucích domů. Kolik jich takto vyrobíte, záleží jen na vašem čase a trpělivosti. Můžete vyřezat i průchody a vjezdy, jak je vaší fantazii libo.

Krok 2.: Broušení

Je důležité, abyste prkýnka pečlivě ohladili – bude se na ně lépe malovat křídou. Použijte k tomu jemnější brusný papír. Pokud máte k dispozici brusku, tím lépe, práce vám půjde rychleji od ruky.

Krok 3.: Natírání

Jamie použila speciální dánský přírodní olej, ale v hobbymarketu pořídíte i u nás tabulovou barvu, která by měla být matná. K nátěru postupně ve třech vrstvách můžete použít štětec, rychlejší a kvalitnější to ale bude s malým malířským válečkem.

Krok 4.: Hotovo, můžeme si začít hrát

Až barva zaschne, máte hotovo. Teď už stačí jen barevné křídy a děti mohou začít s malováním. Ať už to bude řeznictví, dům městské policie nebo kadeřnictví – dá se realizovat na tisíce variant. A pokud dojdou „domy“, nevadí. Stačí vlhká houba a  s budováním městečka lze začít nanovo.

Zdroj: rogueengineer.com

Napsat komentář