HOBBYMANIE(5)

Plněné zapečené šneky z omeletového těsta

K přípravě této verze šneků nebudete potřebovat obvyklé lístkové ani tvarohové těsto. Zde jsme vsadili na lívancové, které jsme ještě trochu poupravili. Změna spočívá v záměně droždí za kypřicí prášek do pečiva, což jistě ocení všichni, kteří si na zadělávání kvásku příliš nepotrpí. Příjemná je příprava v troubě, do níž se těsto vkládá rozetřené v plechu s listem papíru na pečení na dně. Náplň se na pečený plát dá použít lecjaká, např. zeleninová či špenátová s česnekem nebo masová se sýrem a další. Jednotlivé šneky (z naplněné roládky se odkrajují) se vzápětí zapékají, ale spíše jen proto, aby získaly zlatavou barvu. Proto je třeba především masovou náplň dobře tepelně upravit, zvlášť obsahuje-li mleté syrové maso.

Co budete potřebovat pro plněné zapečené šneky:
3 vejce, 250 ml mléka, 2 lžíce oleje, 150 g hladké mouky, 0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka soli; náplň: 2 lžíce másla, 1 cibule, 150 g šunky, rajčatové pyré, majoránka, sůl dle chuti; na dohotovení: 1 vejce

Jak na to krok za krokem:

Z vajec, mléka, oleje a směsi mouky s kypřicím práškem a solí vyšlehejte hladké těsto (konzistence na lívance), které nalijte na plech vyložený listem papíru na pečení. Povrch rovnoměrně upravte a plát v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (musí zůstat pěkně vláčný, viz Náš tip). Na ještě teplý rozetřete náplň: Na pánvi na másle zpěňte jemně nasekanou cibulku, nechte ji zesklovatět, přidejte na nudličky pokrájenou šunku (může být i jiná uzenina, slanina apod.), krátce ji poduste a přilijte rajčatové pyré. Směs prohřejte a ochuťte majoránkou i solí. Náplní upravený plát srolujte, roládku dlaněmi „utáhněte“ a ostrým nožem ji rozdělte na plátky silné necelý centimetr. Šneky rozložte na plech s již použitým papírem, potřete je vidličkou prošlehaným vejcem a nechte je v troubě při stejné teplotě zapéct (cca 10 minut, musí získat zlatavou barvu).

Foto: © and styling ing. Jiří Savinec

 

 

Napsat komentář