HOBBYMANIE(5)

Bydlí na vaší zahradě ježek, žáby a spol.? Pak máte vyhráno!

Když tedy potkáte mezi záhonky ježka, postarejte se o něj. Potěší ho miska s teplou vodou, v pet shopu mu můžete pořídit speciálně jemu určené krmivo, ale spokojí se i s malými kousky libového masa. V žádném případě mu ale nedávejte mléko (velmi rozšířený mýtus), ba ani kousky chleba, mohli byste ho zabít!

Proč ježka chránit jako oko v hlavě?

Ptáte se, proč si ježka na zahradě udržet? Je to skutečný kombajn na hmyz a plže – za jedinou noc toho dokáže spořádat tolik, co sám váží, tedy klidně i půl kilogramu, a to už je znát! Kromě lidí nemá jeden z nejstarších savců Zemi mnoho nepřátel. Svými bodlinami spolehlivě odradí každého případného útočníka.
Vyplatí se mu tedy udělat na zahradě pohodlí v podobě skrýše, kde také bude moci vyvést mladé. K tomu postačí i hromádka větví z prořezu, zručnější mu mohou postavit boudičku o rozměrech přibližně 30x30x 40 cm. Může být dřevěná nebo plastová. Vchod cca 60 cm dlouhý o průměru maximálně 14 cm můžete nachystat plastové trubky, nezapomeňte ji ale svažovat tak, aby ježkovi do bytu nezatékalo. Bude ještě potřebovat odvětrání a pak už příbytek stačí vystlat suchým listím nebo senem a zakopat ho v hromadě hlíny či slámy. Domeček ježkovi dobře poslouží i pro přezimování.

Další pomocníci? Žáby a ještěrky, užovky, ptáci

Možná žáby ani ještěrky nebo hady zrovna nemusíte, ale stejně jako ptáci jsou dalšími neocenitelnými pomocníky v boji s hmyzem a dalšími škůdci. Pro žáby je třeba hlemýžď nebo plž doslova pochoutkou. Vytvořte proto těmto živočichům úkryt – postačí jim hromada chrastí nebo kamení.
Nu a ptáci (snad s výjimkou mlsných špačků v době zrání ovoce) budou také vaši zahradu chránit mnohem lépe, než chemické „bojové prostředky“. Pokud jim v korunách stromů připravíte ptačí budky, mnohonásobně se vám tato péče vrátí!
Autor: -jav-
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář