HOBBYMANIE(5)

Pizzu umí každý, překvapte plněnými květy z lístkového těsta!

Máte chuť na něco slaného? Pizzu už dnes pořídíte málem na každém rohu, pojďme tedy připravit něco netradičního. V případě těchto originálních větrníčků z lískového těsta se určitě nikdo nenechá příliš dlouho přemlouvat…

Balíček lístkového těsta pro případ nouze najde v chladničce téměř každý, stejně tak několik koleček šunky a dobrého tvrdého sýra (ideální je uzený). Takže se můžete bez obav pustit do přípravy famózního lehkého pohoštění, se kterým překvapíte všechny členy rodiny, ale i hosty na domácí letní party.
Dobře si jen spočítejte, kolika strávníků se bude vlastně týkat, protože z 1 balíčku lístkového těsta (400 g) vytvoříte 8, maximálně 10 kousků o průměru od 8 do 12 cm. A větrníčky si připravte klidně s malým předstihem, ještě než hosté zazvoní u dveří. Naplněné totiž vyžadují alespoň krátké odležení v chladu, aby jaksepatří nalístkovaly. A pak už je jen můžete vyjmout z chladničky, šoupnout do vyhřáté trouby a za pár minut je všechno hotové.

Náš tip:
Chcete-li větrníčky chuťově výraznější, můžete spodní plátky těsta potřít například kečupem nebo pikantní rajčatovou omáčkou na pizzu. A pokud chcete kousky opravdu dokonalé na pohled, potom do náplně použijte plátky tvrdého sýra, který se pečením příliš neroztéká.

Ingredience  pro plněné květy z lístkového těsta:
1 balíček lístkového těsta (400 g, kupované nebo domácí) 8 plátků šunky  8 plátků sýra hrubá sůl mletý černý pepř nebo celý kmín na posypání 1 vejce na potření

Dobrá rada: Větrníčky nechte půl hodiny uležet v chladu

Z lístkového těsta vypracujte válečkem na pomoučeném válu plát silný cca 4 mm a vhodnou vykrajovačkou (může být miska či sklenice s ostrým okrajem) z něj vypíchněte 8 koleček o průměru 8 až 12 cm. Podobně upravte i plátky šunky a sýra. Vždy na jeden plátek těsta uložte kolečko šunkové, pak sýrové, přiklopte druhý plátek těsta a malou kulatou vykrajovačkou (průměr cca 15 mm) vyznačte nahoře uprostřed kroužek. Ostrým špičatým k němu paprskovitě po obvodu nakrojte 8 výsečí, takže plátek zůstane uprostřed spojený.
Postupně každou výseč uchopte prsty, otočte ji stejným směrem o celých 180 stupňů a uložte ji opět na plochu. Takto připravené větrníčky uložte na 30 minut v chladu; těsto díky tomu lépe nalístkuje. Přeložte je pak na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí, libovolným kořením či semínky a při 180 °C všechny dozlatova upečte.

SPOUSTU DALŠÍCH RECEPTŮ NAJDETE V ČASOPISE KNIHOVNIČKA RECEPTY. NEMUSÍTE PRO NĚ DO TRAFIKY, STAČÍ SI AKTUÁLNÍ I ARCHIVNÍ ČÍSLA STÁHNOUT DO POČÍTAČE, TABLETU ČI TELEFONU !

Napsat komentář